V Praze ráno začaly jezdit první elektrobusy

Pražské Malostranské náměstí a Nemocnici pod Petřínem spojuje ode dneška nová autobusová linka. Nízkopodlažní elektrobus tu začíná jezdit právě dnes. Asi dvoukilometrovou trasu zvládne minibus za deset minut a na jeho trase jsou ještě dvě zastávky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový elektrobus bude jezdit na trase Malostranské náměstí - Nemocnice Pod Petřínem.

Nový elektrobus bude jezdit na trase Malostranské náměstí - Nemocnice Pod Petřínem. | Foto: Tomáš Adamec

Už jste někdy navštívili Nemocnici pod Petřínem? Každý, kdo neměl tu smůlu, že ho tam svezla sanitka, dobře ví, že vystoupat do kopce Vlašskou ulicí je poměrně slušný sportovní výkon.

Nemocnice pod Petřínem byla totiž až dosud poslední pražskou nemocnicí bez dopravní obsluhy. To teď končí. Nový minibus jezdí z Malostranského náměstí k nemocnici každou čtvrthodinu.

"Míst k sezení je dohromady deset. Celkem odvezeme třicet lidí a je tam místo pro jeden invalidní vozík nebo kočárek,"říká dopravní ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Petr Dvořák.

Výhodou minibusu, který má něco okolo šesti metrů, je, že se snadno proplete úzkými uličkami, kde by normální autobus neprojel.

Elektrobus stál šest a půl milionu korun a dopravní podnik má k dispozici dva. Ty se kvůli dobíjení střídají. Vůz ujede na jedno nabití průměrně sto dvacet kilometrů, ale v pražských podmínkách je to o něco méně. "Podle údajů, které máme, bychom na tom měli najet v průměru kolem sedmdesáti kilometrů," přiblížil Dvořák.

První trasa elektrobusu by měla prověřit jeho další možné využití v Praze. Jestli obstál, se bude vědět asi za rok. Elektrobusy by se pak mohly objevit i jinde. "Za nejvážnějšího adepta považuji trasu Florenc - Mariánské náměstí. Čili trasu, která propojuje území, které není obslouženo hromadnou dopravou a je velmi hustě osídleno," vysvětlil starosta Prahy 1 Filip Dvořák.

Elektrobus, který vyžaduje speciální zacházení, bude střídavě obsluhovat šest vyškolených řidičů. Linka bude jezdit každý den od půl šesté ráno do osmi do večera a její číslo je dvě stě devadesát dva.

Zuzana Ptáčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme