Alastair Campbell hájil postup Británie před invazí do Iráku

"Stojím za každým slovem v dokumentu o iráckých zbraních hromadného ničení," obhajoval poradce bývalého britského premiéra Tonyho Blaira Alastair Campbell před vyšetřovací komisí postup Británie před invazí do Iráku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

Členové vyšetřovací komise se zajímali krom jiného o to, kdy se bývalý britský premiér rozhodl, že se připojí k americké intervenci proti Iráku. Podle Campbella se začal Blair přiklánět k vojenskému řešení v písemné korespondenci s prezidentem Bushem na podzim roku 2002.

"Premiér napsal prezidentovi hodně vzkazů a jejich hlavním poselstvím bylo, že pokud jde o Irák, sdílíme americkou analýzu situace a americké obavy, jsme bez výhrad s vámi v tom, že Saddám Husajn musí být odzbrojen, a pokud to nepůjde diplomaticky, Británie podpoří vojenskou akci," uvedl bývalý mluvčí britského ministerského předsedy Alastair Campbell.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vystoupení Alastaira Campbella před komisí mluvil na Rádiu Česko londýnský spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka

Současně však opakovaně vyvracel námitky vyšetřovatelů, že jeho bývalý nadřízený Tony Blair horoval pro vojenský útok na Saddáma Husajna za každých okolností.

Campbell je zatím nejvýznamnější osobností, která před vyšetřovací komisí vypovídala. Byl mediální poradce premiéra Blaira a ví se o něm, že měl na premiéra a jeho okolí mimořádně silný vliv.

Podle některých médií měl hrát důležitou roli při sestavování dokumentu o hromadných zbraních v Iráku a být příčinou sporu s BBC, který skončil sebevraždou vládního zbrojního experta Davida Kellyho.

Komentátoři jeho včerejší vystoupení před komisí hodnotí jako trochu drzé, neměl žádný respekt vůči těm, kteří mu kladli otázky, a zcela jasně prokázal, že i dnes hájí svého bývalého šéfa.

Slyšení vneslo nové a velice zajímavé poznatky o tom, jak Blairův kabinet fungoval. Prokázalo se, že o důležitých záležitostech rozhodoval úzký okruh politiků a jejich nejbližších poradců, aniž by konzultovali s parlamentem nebo s dalšími členy vlády.

Samotný Tony Blair by měl před vyšetřovací komisí podle dostupných informací stanout během příštích dvou týdnů.

Slyšení současného premiéra Gordona Browna, který byl jedním z nejbližších Blairových spolupracovníků v době invaze do Iráku, bylo odsunuto až na dobu po letošních volbách, aby se z jeho svědectví nestala součást volebního boje. Před komisí vystoupí na podzim.

Marika Táborská, Tomáš Pavlíček, Ivan Kytka, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme