Evropská komise se zaměřuje na trh s generiky

Evropská komise přezkoumá dohody výrobců léků a firem, které vyrábějí generika - tedy levnější verze původních léčiv. Patentové dohody mezi těmito společnostmi by podle Evropské komise mohly porušovat antimonopolní pravidla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Farmaceutické firmy jsou podezřelé, že výrobcům generik zaplatily odklad prodeje náhražek drahých léků. Komise bude zkoumat dohody uzavřené mezi červencem 2008 a prosincem 2009. Celkem se jedná o zhruba 200 smluv.

Minulý týden Komise například oznámila, že podezřívá dánského výrobce léků Lundbeck, že bránil vstupu generické verze svého antidepresiva Citalopram na trh.

Přehrát

00:00 / 00:00

EK prošetřuje trh s generiky. Téma pro ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martina Beneše.

Podle ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martina Beneše ale nemusí být podezření signálem toho, že farmaceutickým firmám způsobují generika větší ztrátu než dřív. "V některých zemích je totiž obecně těžké uvádět na trh generika, jelikož množství patentově chráněných výrobků je právě na tamních trzích určující. Nejedná se však o trend současný, ale dlouhodobý," řekl Beneš Rádiu Česko a dodal:

"Například v rámci ČR problém s generiky není."

Navíc výroba generik renomované výrobce spíše stimuluje k dalšímu vývoji a pokroku. "I z tohoto důvodu je zmiňované šetření Komise příhodné, jelikož se zaměřuje právě na strnulost trhu a potírání monopolních postavení," míní Beneš.

V již existujícím průzkumu EK bylo na základě vzorku léků, kterým skončila exkluzivita v 17 členských státech v letech 2000 až 2007, zjištěno, že po uplynutí patentové ochrany čekali občané na levnější generická léčiva přes sedm měsíců a zaplatili o 20 % více, což v praxi znamená, že nedostatek generických léků poškozuje hlavně zákazníky.

Zároveň zmíněná studie potvrzuje slova ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv o důležitosti vlivu generik na vývoj patentově chráněných medikamentů.

Lukáš Vincourek, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme