Google hrozí odchodem z čínského trhu

Jedna z největších internetových společností, Google, nehodlá nadále snášet cenzuru na čínském internetu. Společnost, která provozuje jeden z nejužívanějších internetových vyhledávačů a poskytuje i další služby, dnes pohrozila, že by nakonec mohla i zcela odejít z Číny. Firma takto údajně reaguje na napadení svých e-mailových účtů, který byl zacílen na soukromí čínských aktivistů za lidská práva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internet

Internet | Foto: Rádio Praha

Zároveň firma vyjádřila nesouhlas se stále větším omezováním svobody slova na čínském internetu. Ve svém prohlášení doslova uvádějí: "Rozhodli jsme se, že už nadále nechceme pokračovat v cenzuře výsledků vyhledávání na Google.cn."

Přehrát

00:00 / 00:00

O internetové cenzuře v Číně mluvila na Rádiu Česko sinoložka Zuzana Li.

"Po technické stránce by odchod Googlu z Číny velký význam neměl. Čínské vyhledávače mají větší procento čínského trhu. Největší z nich, Baidu, drží šedesát procent. Význam odchodu Googlu by byl spíše symbolický. Bylo by vidět, že problém s cenzurou je v Číně opravdu velký, když tak velká korporace odchází z čínského trhu. Byla by to spíše ztráta pro Google, vzhledem k tomu, že v Číně je 350 miliónů uživatelů internetu," říká sinoložka Zuzana Li.

Google se v příštích několika týdnech chce pokusit vyjednávat s čínskou vládou. "Obě dvě strany jsou velice šikovné v diplomacii. Pokud čínská vláda vybojuje alespoň něco, co chce, získá slib nějaké protislužby, je zde možnost smíru. Nechci ale předjímat," pokračuje sinoložka a dodává:

"Nejvýznamnějším faktem je, že je otázka cenzury medializovaná, že se o ní mluví."

Číňané s cenzurou bojují

Podle sinoložky Zuzany Li je v Číně internetová cenzura velmi rozšířená a závažná. Například nikdo se v Číně nedostane na youtube.com, servery, které nespolupracují s čínskou vládou, nemají na trhu šanci.

"Číňané ale o cenzuře vědí a snaží se jí obejít. Používají například specifický jazyk, který cenzuru obchází, mají zástupné znaky místo těch, které filtry vyhledávají," vysvětluje Zuzana Li.

Zajímavá skutečnost je, že vážný útok včera ohlásil i Baidu, největší čínský vyhledávač. Údajně ho napadla hackerská skupina, která se nazvala Íránská KyberArmáda a zanechala na jejich stránkách zprávu v perštině, podle které byl útok protestem proti cizímu vměšování do Íránské domácí politiky.

"To je jen důkazem toho, že podobné zbraně nemusí používat jen Čína. Je to asi součástí internetové války. Ale netroufnu si říct, kdo za tím stojí," dodává sinoložka Zuzana Li.

Jan Piroch, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme