The Plastic People of the Universe vydávají po osmi letech novou desku

Hudební skupina The Plastic People of the Universe v těchto dnech vydává nové album nazvané Maska za maskou. Kapela ho pokřtí dvakrát, poprvé na koncertě v Londýně 15. ledna a poté 26. ledna v pražském Paláci Akropolis.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plastic People of the Universe

Plastic People of the Universe | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Album skupiny, která patřila mezi hlavní protagonisty československého hnutí undergroundu a nepřímo také inspirovala vznik dokumentu Charta 77, vychází po osmi letech od poslední studiové nahrávky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s publicistou Josefem Rauvolfem o novém albu The Plastic People of the Universe

Poprvé v historii souboru obsahuje i jiné skladby, než které složil její dlouholetý výhradní autor Mejla Hlavsa. Tato změna se podepsala i na hudebním projevu skupiny, řekl ve vysílání Rádia Česko překladatel a publicita Josef Rauvolf.

"Charakteristický zvuk Plastiků, který vytvářelo především spojení saxofonu a violy, tam je ponechaný, ale zároveň písničky oproti posledním věcem jsou rychlejší, rockovější. Je to dané tím, že je psal někdo jiný, podělili se o ně všichni členové kapely, takže album je jiné," popsal Rauvolf.

Na nové desce převažují skladby Joe Karafiáta, tři písně složila Eva Turnová a také Josef Janíček a Ludvík Kandl. Jedna skladba je prý společnou improvizací. Z klasické sestavy kapely je tak autorem hudby pouze jeden člen, a to Janíček.

"Duch skupiny tam je, koneckonců hrají spolu 40 let, ale je na místě rozlišovat jednotlivé autory, protože každý píše jinak. Karafiát má radši rychlé rockovější písničky, zatímco třeba Janíček nebo Brabenec mají sklony k delším litaničtějším skladbám," doplnil Rauvolf.

Na desce se poprvé objevuje text 'Magora' Jirouse

Co se týče textů, výrazný podíl tvoří poezie Vratislava Brabence, jednoho z nejstarších členů skupiny, a na zbytku se podílela tak známá jména, jako je J. H. Krchovský nebo Andrej Stankovič. Rauvolf připomněl, že vůbec poprvé se na desce objevuje i zhudebněný text bývalého člena a manažera kapely Ivana Martina Jirouse, zvaného Magor.

"Je to zdánlivě paradox. Já jsem se na to Joe Karafiáta ptal a on říkal, že Plastici doposud žádného Jirouse nezhudebnili z jednoho prostého důvodu, protože jeho básničky, přestože jsou vynikající, tak se zhudebnění z jejich pohledu vzpírají, nemají vnitřní rytmus," vysvětlil publicista Rauvolf.

Některé z písní na albu Maska za maskou již The Plastic People of the Universe zařadili do repertoáru, některé údajně zazní až na křtu a další jsou prý určeny výhradně pro domácí poslech. Podle Rauvolfa totiž tyto písně vznikaly jako improvizace a ne vždy se dají na koncertě reprodukovat.

Martin Hromádka, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme