Turecký premiér jednal v Moskvě o energetice

Především o energetice jednali v Moskvě premiéři Ruska a Turecka, Vladimir Putin a Recep Tayíp Erdogan. Turecko se snaží stát tranzitním uzlem pro přepravu plynu do Evropy i proto jednání evropská Sedmadvacítka pozorně sleduje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Premiér Putin po schůzce potvrdil, že energetická firma Gazprom téměř dokončila expertizu v tureckých vodách Černého moře. Do letošního listopadu by pak Turecko mělo vydat svoje hodnocení a následně povolení ke stavbě plynovodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání premiérů Ruska a Turecka sledovala moskevská zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Rozhovory se dotkly i dodávek ropy do Evropy a jednalo se i o jaderné energetice. Potvrdila se totiž stavba turecké jaderné elektrárny rusko-tureckým konsorciem.

Turecko se účastní jak ruského projektu výstavby plynovodu South Stream, tak evropského Nabucca, který má snížit závislost Evropy na Rusku. Jedním z cílu Erdogana mělo být zmírnit napětí a rivalitu mezi oběma projekty.

Deník Komersant dokonce spekuloval o tom, že by turecký premiér mohl Moskvu k Nabuccu přizvat. Pro Rusko je ale naprosto nemyslitelné, že by se svého projektu South Stream vzdalo. Experti přitom varují, že plynu nebude dost pro oba dva projekty. Rusko dnes dalo najevo, že chce svůj plynovod rozhodně dokončit dřív, než Evropská unie.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme