Zemětřesení na Haiti zabilo pravděpodobně až stovky tisíc lidí

Z devíti milionů Haiťanů nepřežily katastrofální zemětřesení pravděpodobně desítky až stovky tisíc lidí. Jde o nejhorší zemětřesení v oblasti za uplynulých 200 let. Podle Červeného kříže byly katastrofou zasaženy až tři miliony osob, tedy třetina obyvatel Haiti. Škody se podle prvních odhadů budou počítat v miliardách dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Port-au-Prince hledají přeživší v troskách budov

Lidé v Port-au-Prince hledají přeživší v troskách budov | Zdroj: ČTK

Otřesy půdy o síle 7 stupňů Richterovy škály téměř zničily hlavní město Port-au-Prince. Zřítilo velké množství budov, mezi jinými i prezidentský palác a sídlo Organizace spojených národů. OSN postrádá více než 100 lidí. Haitský prezident Rene Preval oznámil, že v troskách budovy OSN zahynul i šéf tamní stabilizační mise Spojených národů Hedi Annabi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pověřený zmocněnec OSN v Česku Michal Broža

Mezi oběťmi je i mnoho příslušníků mezinárodních mírových sil. Například Čína hlásí 8 mrtvých a 10 nezvěstných, Brazílie 11 mrtvých a mnoho pohřešovaných. Objevily se první informace o rabování mezi poničenými budovami. Zničené jsou i školy, nemocnice, spadla i budova jedné věznice, ze které pak uprchli všichni vězni.

V oblasti epicentra byla zničena základní infrastruktura, včetně zásobování vodou, elektřinou, nefungují komunikační sítě. V Port-au-Prince je obrovské množství staveb, které nemají žádné základy, počet lidí bez přístřeší bude proto obrovský.

Pověřený zmocněnec OSN v Česku Michal Broža označil situaci na Haiti za obrovskou humanitární katastrofu. "V Port-au-Prince nefungují ani nemocnice. Funkční ale naštěstí zůstalo letiště a jednotky OSN odklízejí ruiny z hlavních komunikací. Humanitární pomoc tedy do země proudit může," řekl Broža.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je na ostrově osm set českých turistů. Všichni by ale měli být v bezpečí na východě ostrova - v Dominikánské republice, kterou zemětřesení nepostihlo. V postižené oblasti jsou ale dva čeští a dva slovenští misionáři.

Do země už proudí pomoc

Americký prezident Barack Obama oznámil, že Spojené státy už vysílají na ostrov v Karibiku záchranáře a připravují humanitární pomoc. Zdůraznil, že pomoc musí být rychlá. První americký záchranný tým už by měl být na místě.

francouzští záchranáři se připravují k odletu na Haiti | Foto: AFP

Jde hlavně o hasičské týmy se záchrannými psy, speciálně cvičenými na vyhledávání lidí v troskách. Logistickou pomoc pomáhá zajistit i armáda. Poskytne leteckou pomoc i námořní plavidla.

EU posílá pomoc jednak jako celek, jednak jako jednotlivé státy. Evropská komise pro Haiti uvolnila tři miliony eur. Rozsáhlou pomoc chystají i jednotlivé země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel liberecké společnost Hand for Help Jaromír Dolanský

Například německá vláda vyčlenila pro okamžitou pomoc 1,5 miliónu eur. Kancléřka Angela Merkelová je rozsahem škod, které ničivé zemětřesení způsobilo šokována a hluboce zasažena. Karibskou zemi ujistila o maximální možné solidaritě spolkové vlády.

Kromě okamžité finanční pomoci dal Berlín k dispozici i Airbus A 310 německých vzdušných sil. Několik humanitárních organizací uvolnilo ze svých nouzových fondů 100.000 eur. Německý Červený kříž pak připravuje vyslání polní nemocnice.

Ve Francii je připraveno k odletu 65 specialistů na odklízení trosek se šesti psy a dále dva lékaři a dvě zdravotní sestry. Z Itálie odlétá nákladní letadlo s polní nemocnicí a pohotovostním lékařským personálem. Podobnou pomoc chystají i Velká Británie, Kanada nebo Tchaj-wan.

Podle pověřeného zmocněnce OSN v Česku Michala Broži uvolnily Spojené národy ihned 10 milionů dolarů ze zvláštního fondu pro naléhavé situace. Kromě toho byl vytvořen zvláštní koordinační tým pod vedením Edmonda Buleta, který bude na Haiti koordinovat ranou práci záchranných prací.

Aktivizuje se také světový potravinový program UNICEF. Na ostrov už vyslal letadla s asi devadesáti tunami potravin. "Pomoc se tedy rozjíždí, ale chce to co největší rychlost," zdůraznil Broža.

Pomoc organizuje také Česko

Z českých charitativních organizací vyhlásily finanční sbírky na pomoc obětem zemětřesení na Haiti organizace Člověk v tísni, katolická charita a také organizace Lékaři bez hranic, která do Karibiku posílá i chirurga. Sbírku chystá také ADRA.

Číslo sbírkového účtu organizace Lékaři bez hranic je 210 10 50 700 / 2700, V.S. 111. Přispět může i prostřednictvím dárcovských sms a to ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI, na čísle 8 77 77.

Na Haiti chce vyrazit s pomocí také liberecká společnost Hand for Help. Podle svého ředitele Jaromíra Dolanského chce poslat na místo vyhledávací tým psovodů.

"Reálný čas našeho nasazení by mohl být v pátek nebo v sobotu. Bude to ale záležet na finančních možnostech naší organizace. Zítra vyhlásíme sbírku, je tu totiž určitý legislativní proces, který musíme a chceme dodržet," řekl Dolanský.

Haiti je nejchudší země západní polokoule. Má necelých deset milionů obyvatel. V hlavním městě Port-au-Prince žilo téměř milion tři sta tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Haiti představila docentka Markéta Křížová ze Střediska iberoamerických studií

Jiří Hošek, Igor Maňour, Vít Pohanka, David Koubek, Katarína Brezovská, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme