Podvod století, tvrdí o pandemii chřipky expert z Rady Evropy

Vyhlášení pandemie prasečí chřipky je prý podvodem století. Tvrdí to alespoň šéf zdravotní sekce rady Evropy Wolfgang Wodarg. Světová zdravotnická organizace podle něj podlehla tlaku farmaceutických společností a hrozbu nemoci nadsadila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pandemrix - očkování proti pandemické chřipce

Pandemrix - očkování proti pandemické chřipce | Zdroj: ČTK

Podvodem století nazval vyhlášení pandemie prasečí chřipky šéf zdravotní sekce Rady Evropy Wolfgang Wodarg v rozhovoru pro britský list Daily Mail.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory českých odborníků na vyjádření Wolfganga Wodarga shrnula redaktorka Radiožurnálu Věra Masopustová

Podle Wodarga je chřipka slabá a pandemie falešná, na strach z následků nemoci tak vydělaly firmy vyrábějící léky a vakcíny. Vystrašené vlády pak za očkovací látky zbytečně vyhodily miliardy.

Podle šéfa České vakcinologické společnosti Romana Prymuly není Wodargovo vyjádření korektní. Byl by prý první, kdo by křičel, kdyby byl průběh nemoci těžší, obětí více a vakcín málo.

"Jak to vypadá v tuto chvíli, tak je jasné, že chřipka probíhá mírněji, než se očekávalo. Nicméně jakási minimální ochrana pro jednotlivé země tady být musela a v tom já neshledávám žádný problém. Nemyslím si rovněž, že by Světová zdravotnická organizace byla ovlivněna komercí, protože v podstatě naplnila kritéria, která měla přednastavená," podotkl Prymula.

WHO nechá posoudit svůj postup

Stejně vidí postup Světové zdravotnické organizace (WHO) i vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková. Podle ní se WHO držela daných prodiskutovaných postupů a průběh infekce se prý nedá nikdy přesně odhadnout.

Signálem, že by se WHO obávala nařčení ze hry do karet farmaceutickým firmám, není podle Havlíčkové ani to, že chce teď organizace sama nechat prověřit svůj postup kolem prasečí chřipky nezávislými odborníky.

"Nedomnívala bych se, že primárně mají obavy z pochybení. Spíše jestliže je vyřčeno takto závažné obvinění, tak nezávislé posouzení jednotlivých kroků je docela legitimní krok, který naznačuje, že WHO bere situaci velmi zodpovědně," míní Havlíčková.

Zájem firem i mediální bublina

K těm, kteří považují rozruch kolem prasečí chřipky za zbytečný, patří publicista Jaroslav Veis. Sám si prý není jistý tlakem farmaceutických společností, velkou roli podle něj sehrála také média.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s publicistou Jaroslavem Veisem v Ozvěnách dne Radiožurnálu

"Je to takzvaně sexy téma ve zpravodajství a média se do toho ráda zapojila. Druhá věc je, jestli farmaceutické společnosti to iniciovaly nebo použily minimálně lobistických tlaků. Tam jisté náznaky jsou," řekl Veis ve vysílání Radiožurnálu.

Jako příklad uvedl článek v časopise Business Week, který upozorňuje na to, že farmaceutické firmy přecházejí v poslední době stále víc na perspektivnější výrobu vakcín, protože řadě klasických léků zanedlouho skončí ochranná lhůta.

"Vakcíny se přirozeně vyplatí a vyplatí se je nabídnout. Samozřejmě je to politická záležitost, žádná vláda si netroufne svým občanům zabránit v možnosti očkovat se proti něčemu. To je princip předběžné opatrnosti - chřipka mohla být smrtelná, nicméně v zájmu farmaceutických firem je prodávat," podotkl Veis.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme