Izraelský politik se omluvil za urážku tureckého velvyslance

Náměstek izraelského ministra zahraničí Dany Ajalon se nakonec omluvil za to, že záměrně urazil tureckého velvyslance. Ankara totiž hrozila, že pokud se tak do uplynulé noci nestane, svého ambasadora z Tel Avivu stáhne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stát Izrael

Stát Izrael | Foto: Emanuel Macoun

Předního izraelského diplomata donutil pozdě večer k omluvě Turkům prezident židovského státu Šimon Peres. Oba státy přitom byly dlouho strategickými partnery, a to i ve vojenské oblasti. V poslední době se ale odcizují.

"Neměl jsem v úmyslu vás urazit a omlouvám se," napsal Ajalon tureckému velvyslanci Ahmetu Celikkolovi. V pondělí si ho totiž pozval, aby protestoval proti další tvrdé kritice ze strany Turecka na adresu židovského státu. Celikkola ale při přijetí Izraelci usadili níže než sebe, na stolek nedali tureckou vlajku a nepodali mu ruku. Na to, že Celikkola chtějí záměrně urazit, Ajalon upozornil přítomné novináře.

Izraelský náměstek původně řekl jen to, že příště bude postupovat v souladu s diplomatickou etiketou. Ke skutečné omluvě ho nakonec dotlačil prezident Peres. Ankara už vzkázala, že omluvu přijímá a že Izrael má štěstí, že má tak moudrého prezidenta.

Břetislav Tureček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme