Pomoc pro zdevastované Haiti přichází z celého světa

Obyvatelé haitského hlavního města Port-au-Prince tráví druhou noc v ulicích. Metropole nejchudší země na západní polokouli je zdevastovaná ničivým zemětřesením. Na místě se snaží pomáhat první týmy zahraničních záchranářů. Především ze Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena, která utrpěla zranění během zemětřesení na Haiti, bude převezana do jiného státu.

Žena, která utrpěla zranění během zemětřesení na Haiti, bude převezana do jiného státu. | Foto: AFP

Situace na místě je podle svědků zoufalá. Desetitisíce až statisíce lidí nemají kde spát. Jsou proto v otevřených prostorách města na ulicích. Nemocnice jsou přeplněny raněnými. Lidé umírají na chodbách, stejně jako v ulicích.

Zpravodajové, kteří se už dostali přímo do Port-au-Prince, hovoří o tom, že není vidět koordinované vládní úsilí o záchranu lidí, kteří jsou ještě v mnoha případech uvězněni v troskách.

Na pomoc Haiti už přispěchal celý svět. Z českých charitativních organizací vyhlásily finanční sbírky organizace Člověk v tísni, katolická charita a také organizace Lékaři bez hranic, která do Karibiku posílá i chirurga. Sbírku chystá také ADRA.

Čísla sbírkových účtů:

Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999

Přispět můžete i prostřednictvím dárcovských SMS a to ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI, na čísle 87777.

Premiér Jan Fischer už také řekl, že v pondělí vláda rozhodne o finanční pomoci. Zřejmě pošle víc než pět milionů korun. Do této částky totiž může rozhodnout ministerstvo zahraničí bez souhlasu kabinetu.

Na místě už pracují první záchranáři, kteří dorazili ze zahraničí. Například Spojené státy už vyslaly do oblasti větší počet vojenských lodí, které mají mezinárodnímu úsilí o pomoc asistovat. Na místo byly rovněž vyslány americké hasičské týmy se záchrannými psy, speciálně cvičenými na vyhledávání lidí v troskách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šimon Pánek byl hostem pořadu Svět o osmé.

"Prvních dvaasedmdesát hodin až týden po zemětřesení budeme vytahovat z trosek oběti, živé, nebo mrtvé," vysvětloval v rozhovoru pro stanici NPR zvláštní vyslanec OSN pro Haiti a bývalý americký prezident Bill Clinton.

"Největší šanci v záchranných akcích mají Američtí záchranáři a záchranáři z dalších velkých zemí," řekl Šimon Pánek, ředitel společnosti Člověk v tísni. Podle něj je taky zapotřebí okamžité humanitární pomoci, kterou musí zajistit právě nevládní organizace.

EU posílá pomoc jako celek, i jednotlivě

EU posílá pomoc jednak jako celek, jednak jako jednotlivé státy. Evropská komise pro Haiti uvolnila tři miliony eur. Rozsáhlou pomoc chystají i jednotlivé země. Například německá vláda vyčlenila pro okamžitou pomoc jeden a půl miliónu eur.

Ve Francii je připraveno k odletu pětašedesát specialistů na odklízení trosek se šesti psy a dále dva lékaři a dvě zdravotní sestry. Z Itálie odlétá nákladní letadlo s polní nemocnicí a pohotovostním lékařským personálem. Podobnou pomoc chystají i Kanada nebo Tchaj-wan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Zamazal z olomoucké Arcidiecézní charity v Poledních ozvěnách dne.

Čtyřiašedesátičlenný tým britských dobrovolníků vybavený nejmodernějším zařízením je na cestě na Haiti. Jeho odlet byl zpožděn včerejším zavřením letiště Gatwick kvůli sněhu. Britské ministerstvo pro zámořský rozvoj vyslalo na Haiti zvláštní tým pro koordinaci pomoci.

Britská dobročinná organizace Zahraňte děti uvolnila padesát tisíc liber a zahájila sbírku tří milionů liber. Oxfam oznámil, že má na Haiti stočlenný tým specialistů, kteří se soustřeďují na zajišťování čisté vody. Mezi dalšími organizacemi pomoci na Haiti je i Britský červený kříž.

Podle pověřeného zmocněnce OSN v Česku Michala Broži uvolnily Spojené národy ihned deset milionů dolarů ze zvláštního fondu pro naléhavé situace.

Pomoc tedy podle Martina Zamazala z olomoucké Arcidiecézní charity musí přijít hlavně ze zahraničí. "Samozřejmě, že humanitární organizaci působící na Haiti, se do pomoci okamžitě zapojily. Nicméně i jejich kapacita je omezená," řekl Zamazal.

Zatím ale stále nejsou ucelené informace o tom, kolik lidí mohlo při katastrofě zemřít. Haitští představitelé ale odhadují, že počet obětí může jít až do statisíců.

Milan Kocourek, Vít Pohanka, David Koubek, Martina Mašková, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme