Až 11 tisíc vysokoškoláků mohlo loni čelit sexuálnímu obtěžování

Vysoké školy nevědí, co se sexuálním obtěžováním, upozorňují Lidové noviny. A to i přesto, že jeho existence je v Česku veřejným tajemstvím. To, že jde o důležitý a neřešený problém na českých vysokých školách, teď nově ukázal i průzkum týmu Univerzity Karlovy, který loni proběhl na jedenácti vysokých školách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učebna. (Ilustrační foto)

Učebna. (Ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Podle průzkumu mohlo být sexuálně obtěžováno až jedenáct tisíc studentů a studentek, řekla Lidovým novinám Irena Smetáčková z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, která se na výzkumu podílela.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematice sexuálního obtěžování na českých vysokých školách mluvila na Rádiu Česko Martina Štěpánková, právnička nevládní neziskové organizace Gender Studies.

Průzkum prokázal, že 81 procent mladých lidí studujících na českých vysokých školách zná někoho, kdo sexuální obtěžování osobně zažil. Těch, kdo si ho prožili na vlastní kůži a hlavně si to také uvědomují, jsou tři procenta.

Jako reakce na průzkum vznikla příručka s názvem Sexuální obtěžování na vysokých školách, která je určena pro vedení vysokých škol a vyučující. Vysoké školy sice připouštějí, že k sexuálnímu obtěžování na univerzitách dochází, všechny se ale shodují na tom, že se neděje na jejich pracovišti. Podle Ireny Smetáčkové to potvrzuje, že vedení škol nevěnuje této problematice pozornost a opomíjí ji a neumí ji řešit, uzavírají Lidové noviny.

Podle právničky nevládní neziskové organizace Gender Studies Martiny Štěpánkové je největším problémem to, že se studenti bojí sexuální obtěžování nahlásit: "Ve velké míře se tam uplatňuje mocenská nerovnováha mezi studenty a vyučujícími. Moc a převaha vyučujícího nad osudem studenta je poměrně velká a studenti se to bojí hlásit. Je to také tím, že neexistují žádné mechanismy, jak by se studentky mohly takovému jednání bránit."

Řešením by podle Štěpánkové byly formální postupy, které by si nastavila každá škola a které by chránily jak studentky, tak i učitele. "Je to na školách, aby se tomu tématu věnovaly, aby přiznaly, že tento problém na školách je, ale zároveň, aby si stanovily nějaké mechanismy, tak jako tomu je na vysokých školách v západní Evropě," dodává Štěpánková.

Naďa Bělovská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme