Na Haiti běží závod s časem

Ti, kdo přežili, se snaží najít mnohdy holýma rukama v haldách trosek své blízké. O počtech obětí úterního zemětřesení se stále spekuluje, odhady se pohybují mezi padesáti a pěti sty tisíci mrtvých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zemětřesení na Haiti

zemětřesení na Haiti | Foto: AFP

Na ostrově chybí místní správa, mezinárodní organizace nemají s kým komunikovat, komu pomoc předávat. Na ostrově přistála první letadla ze Spojených států. A je to jen první vlna americké pomoci, už večer by měly přistát u Haiti vojenské lodě, na kterých je dohromady asi pět tisíc amerických vojáků. o vyslání dalších se ještě uvažuje.

Z Francie odletěl tým 65 odborníků na rozebírání zřícených budov, Španělsko na Haiti vyslalo tři letadla záchranářů se stovkou tun stanů a pokrývek. Izrael posílá skupinu elitních armádních lékařů a inženýrů.

Dominikánská republika se stará o turisty

Chování sousední Dominikánské republiky je poněkud zvláštní. Na rozdíl od blízké Kuby, která poslala na Haiti lékařský tým, toho o pomoci Dominikánské republiky moc známo není, země se soustředí hlavně na to, aby dala všem vědět, že její turistické resorty zemětřesením nebyly zasažené a že se turisté nemusejí obávat přijet. Česká vláda bude o penězích pro Haiti jednat až v pondělí a jestli vyšle záchranáře, to se rozhodne až po pátečním jednání o pomoci pro Haiti na úrovni Evropské unie.

Včera se objevila informace, že kromě českých turistů, kteří jsou v bezpečí v Dominikánské republice, je na Haiti také český kněz a jeho spolupracovnice. Mluvčí charity Marek Navrátil informoval, že kněz Roman Musil z Arcidiecézní charity Olomouc, je v pořádku a spolupracovnice charity Eva Dostálová by na tom měla být stejně. Musil se ve středu večer ohlásil svému ústředí. Teď se snaží dostat do postižených oblastí, mimo jiné proto, že je tam 500 dětí, které jsou v projektu charity Adopce na dálku, to znamená, že čeští adoptivní rodiče přispívají dětem na Haiti na školní pomůcky a studium. Hned ve středu se na své chráněnce ptaly desítky adoptivních rodičů.

Česká pomoc

Na Haiti se chystají dobrovolníci z liberecké společnosti Hand for Help. Jejich odlet závisí na tom, kolik peněz a kdy společnost Hand for Help získá. V ideálním případě odletí na Haiti nejpozději v sobotu asi osmičlenná výprava i s kynology a se psy na vyhledávání zavalených lidí. Pokud peněz bude málo nebo je společnost dostane od dárců pozdě, odjede na Haiti pravděpodobně za 10 až 14 dní o něco větší tým zdravotníků s malou polní nemocnicí. Osmičlenná mise s psovody, zdravotníky a s technikem by potřebovala milion korun, na místě katastrofy by pracovala přibližně dva týdny.

Do pomoci se můžeme zapojit všichni. Můžeme přispět do některé ze sbírek, které vyhlásily české humanitární organizace. Mnozí z nás už to udělali, Člověk v tísni hlásí, že na její konto pro Haiti přitekl už milion korun. Sbírku pořádají také Katolická charita nebo humanitární organizace ADRA.

Čísla sbírkových účtů a DMS
Červený kříž: 222 826/5500 Člověk v tísni: 40954095/0300
Charita: 35-1868350237/0100, variabilní symbol 99999
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, variabilní symbol 111
Přispět můžete i prostřednictvím DMS ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI, zaslané na číslo 87777.

Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme