Svět o pomoci Haiti. Francie hlásí první mrtvé

Svět hledá nejrozumnější formy pomoci ostrovu Haiti zničeného zemětřesením. Spojené státy pošlou více než 100 milionů dolarů, oznámil dnes americký prezident Barack Obama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Haiti postihlo zemětřesení.

Haiti postihlo zemětřesení. | Foto: AFP

Řekl také, že američtí vojáci zabezpečili letiště na Haiti. Do postižené země USA vyšlou námořní pěchotu, nákladní letadlo a vojenskou nemocnici. Údaje o mrtvých se nejčastěji pohybují v desítkách tisících.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českou pomoc mapovala Lenka Jansová

Rozsah devastace území ale přesnější odhady zatím znemožňuje. Postiženy nicméně jsou asi tři miliony lidí, což je třetina obyvatel země. Desetitisíce lidí ve Francii čekají na zprávy o svých příbuzných a blízkých, kteří byli na místě v době neštěstí.

Paříž hlásí první lidské ztráty

Dva zaměstnanci společnosti, která se zabývá projektováním mostů, zahynuli při zemětřesení na Haiti. Ministr zahraničí Bernard Kouchner oznámil, že 91 Francouzů přepravili z Haiti na ostrov Martinik, kde se jich ujali lékaři. Prezident Nicolas Sarkozy spolu s ministerským týmem analyzuje dosavadní pomoc, kterou vyslala Francie na Haiti. Představitelé resortů vnitra, hospodářství, financí a obrany mají dnes oznámit další postup.

Pět milionů korun na pomoc postiženému Haiti poskytne české ministerstvo zahraničí. Peníze půjdou prostřednictvím UNICEF na obnovu zdrojů pitné vody. Pomoc dnes ohlásilo i Slovensko. Na konta českých neziskových organizací poslali dobrovolní dárci už víc než dva miliony.

Čísla sbírkových účtů a DMS
Červený kříž: 222 826/5500 Člověk v tísni: 40954095/0300
Charita: 35-1868350237/0100, variabilní symbol 99999
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, variabilní symbol 111
Přispět můžete i prostřednictvím DMS ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI, zaslané na číslo 87777.

Milan Kopp, Jan Pokorný, Adéla Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme