Na Haiti se bojuje s časem

Boj s časem - se v těchto hodinách odehrává v karibském státě Haiti, necelé dva dny po pustošivém zemětřesení. Počty obětí jdou podle odhadů do desítek tisíců. Na záchranu těch, kdo možná ještě přežívají pod troskami - a statisíců dalších, kteří zůstali bez základních potřeb mezi rozvalinami budov, směřuje pomoc z nejrůznějších částí světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Haiti postihlo zemětřesení. Prezidentský palác.

Haiti postihlo zemětřesení. Prezidentský palác. | Foto: AFP

Jako předvoj vyrazily tisíce amerických vojáků. A prezident Obama před pár hodinami přislíbil Haiťanům bezprostřední humanitární podporu v hodnotě sto milionů dolarů. Haiti je přitom nejchudší stát Latinské Ameriky. Jak se chtějí do pomoci zapojit největší země tohoto regionu ?

Hispanistka Kateřina Březinová, která žije v brazilském Sao Paulu, řekla v Ozvěnách dne, že státy v regionu přislíbily potraviny, letouny s potravinami, léky, odborníky na práci v sutinách, Mexiko vysílá cvičené psy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pomoci Haiti mluvili v Ozvěnách dne Hispanistka Kateřina Březinová a ředitel společnosti Hand for Help, Jaromír Dolanský

"Podle dostupných zpráv to vypadá, že Brazílie svou aktivitou předčí ostatní latinskoamerické hráče a její plány na pomoc jsou obrovské. Slíbila 15 milionů dolarů. Do oblasti vyslala loď schopnou vyrábět pitnou vodu, na které bude jídlo a léky."

Březinová také upozornila, že tragédie se velmi odráží v médiích. "Haiti je pro Brazílii velice relevantní, protože od roku 2004 tam vede vojenskou misi OSN a vnímá tuto zemi jako v uvozovkách sféru vlivu."

Záchranáři z Liberce připraveni

Humanitární sbírky na pomoc Haiti pořádají i české nevládní organizace, finanční pomoc chystá taky vláda. A do postižené oblasti by se v příštích dnech mohli vydat záchranáři z liberecké společnosti Hand for Help. Plánují ještě do konce týdne vyslat tým kynologů se psy, kteří by pátrat po lidech v sutinách. Záleží na penězích - potřebujete asi milion.

Ředitel Hand for Help, Jaromír Dolanský, v Ozvěnách dne zdůraznil, že vyslání záchranného týmu psovodů a zdravotnického personálu by ml smysl do soboty, a to kvůli času. "Otevřeně si řekněme, že šance odjet se záchranným týmem se rapidně snižuje. To znamená, že bude realizována druhá etapa pomoci by v ideálním případě na první navazovala."

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Stalo se dnes mluvil o pomoci také ředitel nadace ADRA Radek Špinka

"Když jsme se dívali na některé záběry, tak je nám jasné, že potřeba tam nebude týden nebo měsíc, ale dlouho." Připomněl, že jeho společnost postavila nemocnici v Pákistánu a druhou v Gruzii.

Ředitel nadace ADRA Radek Špinka za akutní problém označil vyproštění zavalených. "Následně ošetření lidí a zajištění základních potřeb, voda, jídlo, přístřešky. Během zítřka by měla být otevřená klinika, která by měla ošetřit tisíc lidí denně," uvedl Špinka.

Pomoc z Moskvy je na cestě

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace vypravilo na Haiti tři letadla se záchranáři a lékařskou pomocí. Ta podle ruských úřadů zahrnuje mobilní nemocnici, včetně diagnostického centra, operačního sálu a jednotky intenzivní péče. Na palubě speciálů jsou i kynologové, vyprošťovací technika a psychologové se zkušenostmi z humanitárních misí.

Další stroj se záchranáři, humanitární pomocí a také těžkou technikou včetně jednoho vrtulníku, by měl z Moskvy na Haiti vyletět dnes večer

Čísla sbírkových účtů a DMS
Červený kříž: 222 826/5500 Člověk v tísni: 40954095/0300
Charita: 35-1868350237/0100, variabilní symbol 99999
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, variabilní symbol 111
Přispět můžete i prostřednictvím DMS ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI, zaslané na číslo 87777.

Milan Kopp, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme