Myslivci chtějí sjednotit odhad hodnoty upytlačené zvěře

Podle Asociace profesionálních myslivců nahrává nový trestní zákoník pytlákům. Norma totiž počítá s tím, že trestný je pouze takový úlovek, který způsobí škodu za víc než 5 tisíc korun. Když je škoda menší, jedná se pouze o přestupek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policista a myslivec

Policista a myslivec | Foto: Miroslav Zimmer

Myslivecké a rybářské stráže si teď nejsou jisté, jak mají proti pytlákům zasahovat. "Nemohou v terénu odhadnout, jaká bude výše škody na ulovené zvěři," řekl v Ozvěnách dne Radiožurnálu viceprezident Asociace profesionálních myslivců Pavel Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Myslivci zahájili tažení proti novému trestnímu zákoníku. Podle nich nadržuje pytlákům. Hostem ozvěn dne byl viceprezident Asociace profesionálních myslivců Pavel Kříž.

Myslivecké organizace proto žádají novelu zmíněného zákona. Na dnešek svolala Asociace profesionálních myslivců setkání odborníků, kteří by měli vypracovat návrh zákonné změny a taky ceník ulovené zvěře.

Myslivecká sdružení a spolky se obávají, že by se soudní znalci mohli ve svých závěrech hodně lišit a to by nahrávalo pytlákům. Podle myslivců by se měla škoda pytláků počítala nejen z ceny zvěřiny, ale také trofeje a genetické a ekologické hodnoty. Pak by se odhad dostal do jiné cenové relace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyjádření Jiřího Pondělníčka k sjednocení odhadů hodnoty upytlačené zvěře

Po ministerstvu zemědělství proto požadují, aby připravilo sazebník. Jiří Pondělíček z odboru myslivosti, rybářství a včelařství ministerstva zemědělství Českému rozhlasu řekl, že sazebník by mohl být hotový do konce ledna. Začátkem února by se pak mohl projednat s policií. Nebude to ale závazný metodický pokyn.

,Lovit versus ulovit'

Člen Asociace profesionálních myslivců Libor Řehák upozornil na Rádiu Česko ještě na jeden problém, který přinesla novela trestního zákona. Zatímco podle předchozí právní úpravy byl za pytláka považován ten, kdo nelegálně loví zvěř, podle nové úpravy je to ten, kdo nelegálně zvěř uloví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Libor Řehák o problematice nelegálního lovu ve Světě o druhé Rádia Česko

"A to je podle nás ten hlavní problém, že v podstatě zužuje celou problematiku pouze na situaci, kdy nelegální lovec ukončí ten svůj čin, ať je to nelegální lovec ryb nebo zvěře. To znamená, musí ho přistihnout, stráž nebo orgány činné v trestním řízení, s ulovenou zvěří," vysvětlil Řehák.

Profesionální myslivci se dnes na České zemědělské univerzitě dohodli, že připraví a během dvou měsíců předloží novelu trestního zákona, která by tyto věci měla napravit.

"Nebudeme předkládat jenom novelu, ale i systém oceňování ulovené živé či mrtvé zvěře, a chceme to předložit en bloque jak ministerstvu zemědělství, tak poslancům i ministerstvu spravedlnosti jako komplexní návrh na řešení problematiky," informoval Libor Řehák na Rádiu Česko.

Blanka Černá, Marika Táborská, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme