Na Moravě bude částečné zatmění slunce

Na Moravě dnes ráno můžou při jasném počasí zájemci v čase 7:38 - 7:49 sledovat částečné zatmění slunce. Těsně po východu slunce ho měsíc překryje jen ze tří procent a k pozorování bude potřeba alespoň malý dalekohled.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatmění Slunce

Zatmění Slunce | Foto: Miloslav Druckmüller

V pásu táhnoucím se od střední Afriky až po Čínu však předvedou nebeská tělesa jedinečné divadlo: prstencové zatmění slunce. Při něm měsíc sice zakrývá slunce, ale po jeho okrajích v úzkém pruhu tvoří paprsky viditelný prstenec, po kterém je celý jev pojmenován.

Dnešní prstencové zatmění slunce je při době trvání 11 minut a 8 sekund nejdelší na dalších tisíc let. I přes tento rekord se čeští vědci tentokrát za zatměním nevypravili. Viditelný prstenec totiž neumožní sledování sluneční atmosféry. Zájem turistů je ale obrovský. Přes 800 Indů se vypravilo pozorovat přírodní úkaz na zvláštní lodi, která ve stínu měsíce popluje. Čínské cestovní kanceláře zase nabízí desetidenní zájezd po památkách se zastávkou na pozorování zatmění podle aktuální předpovědi počasí. A překvapivě si je nekupují ani tolik zahraniční jako domácí turisté.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme