Startují zápisy do prvních tříd. V tomto roce už i pro pětileté děti

Začínají zápisy dětí do prvních tříd základních škol. Termíny zápisu si určuje každá škola sama, musí je ale zorganizovat mezi 15. lednem a 15. únorem. Podle Ústavu pro informace ve vzdělávání by do prvních tříd mělo nastoupit 97 000 dětí. To je o 3 500 více, než v tomto školním roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školní příprava. Ilustrační foto.

Školní příprava. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Do škol budou letos moci nově nastoupit už pětileté děti. Novela byla přijata hlavně kvůli dětem mimořádně nadaným. Rodiče těchto dětí musí k zápisu přinést i doporučení školské poradny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zápisu nadaných dětí mluvila v Ranním interview dětská psycholožka Jana Vokurková.

"Důležité je, abychom dětem umožnili nástup do školy podle stupně jejich rozvoje. Na jednu stranu máme instituce tzv. odkladu, čili děti mohou nastoupit o rok později, zvažovali jsme proto, zda by pro děti, které už jsou ve vývoji tak daleko, aby mohly naopak nastoupit o něco dříve, v zásadě od pěti let a dvou měsíců nejdříve," vysvětlil náměstek ministryně školství Jindřich Kitzberger.

Podle dětské psycholožky Jany Vokurkové se ale dřívější nástup do školy týká pouze výjimečně nadaných dětí: "Pokud to má dítěti pomoc, tak je to vhodné a není dobré, aby rodiče narazili na nějakou legislativní překážku. Rozhodně ale není nutné, aby děti nastupovaly v pěti letech plošně do školy jenom proto, že jsou mimořádně nadané."

Přehrát

00:00 / 00:00

O zápisu dětí do prvních tříd mluvil na Rádiu Česko náměstek ministryně školství Jindřich Kitzberger a psycholog Jeroným Klimeš.

K zápisu dětí do prvních tříd musí rodiče donést rodný list dítěte a svůj občanský průkaz. Při zápisu se prověří, zda už je dítě pro školní výuku zralé. Formu tohoto testu si může zvolit každá škola sama. Dítě nemusí umět psát nebo počítat, důležité ale je, aby se dokázalo srozumitelně vyjadřovat a prokázalo určitou dávku samostatnosti.

Fronta na zápis

Kvůli zvýšenému počtu dětí, které letos nastoupí do první třídy, se může stát, že některé školy nebudou moct brát děti z jiných obvodů. Takový problém může nastat zejména v Praze a okolí, protože kapacity škol úplně neodpovídají složení obyvatelstva.

"Naplněnost základních škol je pořád stále poměrně nízká a ani nárůst dětí to nemůže nijak výrazně změnit. Obecně místa v základních školách jsou dostatečná a problémy budou spíše lokální," vysvětlil náměstek ministryně školství Jindřich Kitzberger.

Lenka Rafaelová, Klára Bílá, Markéta Švehlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme