Krácení cesty přes zamrzlé Lipno se řidiči nevyplatilo

15. leden 2010

Štěstí v neštěstí měli ve středu v noci devětašedesátiletý rakouský řidič stříbrné Toyoty RAV4 i jeho spolujezdec. Vyjeli totiž autem na zamrzlé lipenské jezero. Zřejmě si chtěli zkrátit cestu z Frymburku na pravý břeh do Frýdavy. Výsledkem hazardní jízdy se stalo utopené auto. Oba muži stihli naštěstí vůz opustit.

Ve čtvrtek dopoledne hasiči auto z vody lovili. Více Českému rozhlasu přímo na místě řekl ředitel českokrumlovských hasičů Pavel Rožboud: "Když jsme přijeli na místo zásahu, tak jsem zjistili, že vozidlo je v pětimetrové hloubce pod vodou zhruba 50 metrů od břehu. Naši potápěči ověřili, že v autě nikdo není, řidič s pasažérem se z auta dostali před potopením. V ledu jsme si připravili trasu a auto pomocí navijáku postupně vytahovali směrem ke břehu. Led jsme rozřezali motorovou pilou a podsunuli vedle pod stávající led."

Rakouský řidič se i se svým autem probořil v místě, kde byl led zeslabený teplejší vodou z potoka. Místní lidé záludnosti zamrzlého Lipna velmi dobře znají, řekla starostka Přední Výtoně Regina Houšková a jízdu autem po ledě považuje za vyložený hazard se životem: "Místní lidé jsou velmi opatrní. Rozhodně nedoporučuji jezdit, chodit se dá bez problémů. Váha aut je neúměrná nosnosti ledu. Hrozně nebezpečné jsou vtoky jednotlivých potůčků, které jsou po celém břehu a na které se musí dávat velký pozor. Většina lidí je probořila právě v těchto místech."

Na místě pracovali i potápěči, jeden z nich Jiří Urban uvedl: "Je to pro nás běžná praxe. Právě na Lipně se stává každý rok, že se nějaké auto propadne. Ještě v noci jsme auto pod vodou uvázali, viditelnost byla okolo dvou metrů."

autor: Ivan Mls
Spustit audio