Ve francouzském Dijonu odhalí sochu Jana Palacha

Ve francouzském Dijonu dnes odhalí sochu studenta Jana Palacha. Ten se upálil 16. ledna 1969 na protest proti sovětské okupaci a následné normalizaci v tehdejším Československu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odhalení pomníku Jana Palacha v Mělníku

Odhalení pomníku Jana Palacha v Mělníku | Foto: Pavel Pavlas

Palachova socha, kterou vytvořil maďarský sochař žijící ve Francii András Beck, stojí od loňska ve středočeském Mělníku. Ve Francii bude odhalen její menší odlitek.

Třiapůlmetrová silueta hořícího muže měla podle přání jejího autora stát v Česku. Nebylo to ale tak jednoduché. Když se pro ni dlouho nemohlo najít místo, projevil zájem burgundský Dijon, který je partnerským regionem středočeského kraje.

Socha od Andráše Becka nakonec v Mělníku, kde Jan Palach svého času studoval, stojí. Její menší odlitek převezmou dnes v Dijonu. V tomto městě působí řada českých studentů a čeština tu má opravdu dobrý zvuk.

Jan Pokorný, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme