Počet pirátských útoků stoupl loni o téměř 40 procent

Piráti loni přepadli celkem 406 lodí, což je nejvíce za posledních šest let. Za více než polovinou útoků stojí neblaze proslulí somálští piráti. Naposledy unesli indonéskou loď s nákladem chemikálií a na začátku ledna loď Asian Glory plující pod britskou vlajkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenská loď Bainbridge na cestě k somálským břehům

Vojenská loď Bainbridge na cestě k somálským břehům | Foto: www.navy.mil

Právě dnes končí zásobování amerických lodí, které hlídkují v Indickém oceánu u břehů Japonska a které právě měly bojovat proti pirátům a proti pašerákům zbraní.

"Pokud bude stažení hlídek zásadní, tak to automaticky pro piráty vytvoří lepší podmínky. Méně lodí na gigantické ploše bude znamenat, že se zefektivní jejich možnost, jak přepadat jiné obchodní lodě," uvedl na Rádiu Česko Michael Romancov z pražské Metropolitní univerzity.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet pirátských útoků stoupl loni o bezmála 40 procent. Za více než polovinou stojí somálští piráti. Podrobnosti přiblížil na Rádiu Česko Michael Romancov z Metropolitní univerzity Praha.

Somálští piráti, kteří v současnosti zadržují více než 10 lodí, komplikují námořní dopravu na trase mezi Evropou a Asií. Aktivity mezinárodního společenství, které do regionu vyslalo vojenská plavidla s cílem chránit civilní lodě, piráty přiměly k tomu, že operují často v hloubi Indického oceánu.

Vzhledem k tomu, že velice dobře znají tamní vody, dokáží se rychle přesouvat z místa na místo. Podle Romancova je také velice pravděpodobné, že ve všech důležitých přístavech, které v širokém okolí jsou, mají piráti své agenty nebo informátory.

"Podle řady důkazů se už nejedná pouze o aktivity zbídačených rybářů, kteří se po ztrátě možnosti obživy a kvůli chaosu na pevnině, vydali loupit na moře. Ale, že v tom je mezinárodní organizovaný zločin," dodal Romancov.

Nejúčinnější je dát do pořádku Somálsko

Nejefektivnější metodou boje proti pirátství by podle něj bylo dát do pořádku Somálsko. "To znamená odebrat jim místo odkud mohou operovat. To by ale znamenalo v první etapě masivní nasazení vojenských sil a následně potom celková ekonomická a společenská stabilizace Somálska," řekl.

To by vyžadovalo obrovské náklady a také dlouhodobou přítomnost mezinárodních sil. "V tento okamžik mezinárodní společenství nemá ty síly k dispozici a k dlouhodobému nasazení stabilizačních a finančních prostředků nemá trpělivost a ani motivaci," dodal.

Útoky pirátů se podle něj budou stupňovat tak dlouho, dokud to bude pro aktéry výhodné. "V krátkodobém horizontu nevidím nic, co by mělo zabránit tomu, aby četnost útoků klesala," řekl Romanovec Rádiu Česko.

Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme