V Ostravě pokračuje ojedinělý výzkum Akademie věd

14. leden 2010

Lidé z ostravských Radvanic a Bartovic teď nosí speciální přístroje, které monitorují co dýchají. Jde o dospělé, kteří se zapojili do unikátního výzkumu Akademie věd. Studie má prokázat, jak špinavé ovzduší ovlivňuje zdraví.

Vědci se usídlili přímo v Radvanicích a Bartovicích v ordinaci zdejší lékařky. Mezi dobrovolníky je i Ladislav Olšar. "Mám tři malé děti a chtěli bychom tím pomoct, aby byly nějaké výsledky, které by se mohly použít při nějakém tlaku na státní úřady, aby se to ovzduší, které tady máme, alespoň trošičku zlepšilo," říká.

"Je třeba bojovat za to ovzduší. Máme děti a chceme, aby žily v lepším prostředí, než jsme žili my," doplňuje další z dobrovolníků Petr Štroch.

Do této části rozsáhlého výzkumu Akademie věd se zapojí na tři desítky dospělých lidí. "Budou nosit dva dny monitor, který bude odebírat prachové částice z oblasti dýchací zóny. A jeden den budou nosit sondu, která bude absorbovat těkavé látky ze vzduchu. Pak budou dávat vzorek moči a krve," vysvětluje vědkyně Anna Pastorková.

Stejně se už do výzkumu zapojili třeba krajští úředníci anebo strážníci v Karviné a v Havířově. Jejich kolegové z Ostravy přístroje nenosili a nosit ani nebudou. Nepřeje si to vedení města.

Vědci už mají i první výsledky. Třeba ze studie zaměřené na děti právě z Radvanic a Bartovic. Podle vedoucího výzkumu Radima Šráma se potvrzuje, že trpí mnohem více třeba astmatem.

"Co se týká astmatu, tak v Ostravě-Bartovicích se jedná prakticky o 30 procent dětí, což je strašidelně vysoké číslo oproti osmi až deseti procentům v průměru ve státě," upozorňuje vedoucí výzkumu.

Ostravské Radvanice a Bartovice jsou místem, kde lidé dýchají nejhorší vzduch v rámci střední Evropy. Vyrábí tady hutní gigant ArcelorMittal Ostrava.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu