Končící architektonická soutěž má otevřít debatu o Nové scéně

Právě dnes má uzávěrku ideová architektonická soutěž, která představí návrhy na novou podobu fasády Nové scény Národního divadla. Soutěž nemá přinést konkrétní řešení, ale spíše si položit otázku, jak by se s podobnými budovami mělo do budoucna nakládat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová scéna Národního divadla

Nová scéna Národního divadla | Foto: Aktron/O

"Zdůrazňuji, že tato soutěž nemá ústit v žádnou rekonstrukci. Bude to předmětem debat architektů a laiků, ale bude to zajímavé a třeba nám to otevře nějaké nové obzory. Nebudeme to ale realizovat," vysvětlil ředitel Národního divadla Ondřej Černý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o ideové architektonické soutěži, ale i o historii Nové scény Národního divadla mluvil na Rádiu Česko Zdeněk Lukeš, historik architektury.

Tuto soutěž vypsala společnost DuPont, která už v mnoha zemích nechala její rúzné architekty atakovat nějakou známou budovu. Podle historika architektury Zdeňka Lukeše nejde o příliš vážnou záležitost: "Je to spíše upozornění na zajímavé stavební materiály, jejich možnosti a jejich aplikaci například v architektuře."

Budova Nové scény dodnes mezi obyvateli hlavního města vzbuzuje kontroverze. Odpůrcům stavby vadí její poloha vedle historické budovy Národního divadla a především její podoba. Fasádu budovy Nové scény tvoří tisíc skleněných tvárnic ve tvaru televizní obrazovky.

Tomáš Pavlíček, Rádio Česko, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme