Janota a ODS uvažují o jednotné sazbě DPH

Ministr financí Eduard Janota chce v souladu s Mirkem Topolánkem sjednotit sazby daně z přidané hodnoty. Vyplývá to z dnešního rozhovoru Hospodářských novin s předsedou ODS. Místo snížené sazby deset procent a základní sazby dvacet procent by byla sazba jediná, podle ODS zhruba 17 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Magdaléna Trusinová

Podle ekonomického experta ODS Martina Kocourka zatím není výše jednotné daně z přidané hodnoty přesně daná a může se ještě změnit podle ekonomické situace. Zároveň by mělo ke změnám dojít v dlouhodobějším horizontu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednotné sazbě DPH mluvili v poledních Ozvěnách dne Jan Mládek, ekonomický expert ČSSD a Martin Kocourek, ekonomický expert ODS.

"Nikdo neříká, že k tomu sjednocení dojde ze dne na den. My budeme diskutovat i o období, v jakém lze tyto sazby sjednotit a jakým tempem. Bude záležet na citlivostních analýzách, aby nedošlo k rozkývání cen a aby to nemělo významné sociální dopady. Otázka je stále otevřená. Toto je pouze idea, že by se sazby DPH měly sjednotit," dodal Kocourek.

Sociální demokracie překvapivě se sbližování sazeb DPH souhlasí. Podle Jana Mládka, ekonomického experta ČSSD, je ale nutné, aby šlo o dlouhodobou záležitost: "Jednotná sazba DPH je dlouhodobý cíl Evropské unie a mají ho dosáhnout všechny státy EU, které používají DPH. Sociální demokracie ale odmítá okamžité a drastické zvýšení nižší sazby DPH, protože by to mělo velmi negativní důsledky na ceny potravin a léků."

Kromě předpokládaného přínosu jednotné daně z přidané hodnoty státní pokladně by to znamenalo také zdražení jídla a léků. Na druhé straně by ale mohla zlevnit elektřina nebo oblečení.

Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme