Některé školy ve středních Čechách musí prvňáky odmítat

Na základních školách začínají zápisy do prvních tříd. Výjimkou nejsou ani školy ve středních Čechách. Do lavic by tam mělo usednout několik stovek prvňáků. Jenže už teď některá města hlásí, že školy budou muset některé děti odmítnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žáci ve škole

Žáci ve škole | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Největší problémy jsou v okresech Praha-východ a Praha-západ. Středočeský kraj dokonce s představiteli obcí začal tento problém řešit. Výsledky jednání jsou ale zatím nekonkrétní. Města a obce si tak stále musí pomoct samy. Tak jako radnice v Kamenici u Prahy.

"My jsme v Kamenici během uplynulých 10 let dokončili jak rozsáhlou dostavbu a rekonstrukci základní školy, která se už dneska ukazuje jako nedostatečná, a v roce 2004 jsme otevřeli novou stomístnou mateřskou školku, přesto musíme desítky dětí odmítat," řekl Českému rozhlasu kamenický starosta Tomáš Klásek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Středočeské školy musí odmítat některé prvňáky. Téma v Odpoledním Radiožurnálu mapoval redaktor Pavel Pavlas

Podobná situace jako v Kamenici je podle starosty Ondřeje Přenosila i v Brandýse nad Labem.

"Na území našeho města jsou tři velké základní školy, kde v současné době je prostor pro nové žáky, ale bohužel ta částečná nenaplněnost je rozprostřena po všech ročnících."

"Tudíž pokud by se měla otevřít další první třída, tak v některých z těch škol by to byl problém, v některých bychom to zvládli," vysvětlil starosta.

Za vše může masivní výstavba v okolí Prahy. Jenže ne všichni investoři do svých projektů zahrnuli třeba i stavbu škol. Ředitelé sice mají povinnost přijmout do školy děti ze spádové oblasti, ale ty mimo ni už mohou odmítnout. Záleží vždy na tom, kolik dětí přijde k zápisu.

Marika Táborská, Pavel Pavlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme