The Plastic People of The Universe vystoupí v londýnské Queen Elizabeth Hall

Legenda československého undergroundu skupina The Plastic People of The Universe se opět hlásí o slovo. Turné s novými skladbami z alba "Maska za maskou" zahájí v Londýně. Po návratu kapelu čeká dlouhá koncertní šňůra doma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koncert The Plastic People of the Universe

Koncert The Plastic People of the Universe | Foto: Letní filmová škola, Uherské Hradiště

V Česku ji zahájí 26. ledna v pražské paláci Akropolis a bude pokračovat až do konce dubna. Skupina bude doslova brázdit republiku, přičemž v některých městech nevystoupí jen jednou. V jejím playlistu se objeví jak ukázky z tvorby nové, tak i starší skladby.

"Koncert bude jakási kompilace staršího a nového repertoáru. Jinak to ani nejde, jelikož publikum je rozličné," řekl Radiožurnálu violista Jiří Kabeš.

Na zahraniční publikum je kapela zvyklá. Křest alba "Maska za maskou" v londýnské Queen Elizabeth Hall proto nepovažuje za nic výjimečného. Hudebníci mají s koncerty v zahraničích velké zkušenosti, a to i vynuceně. Saxofonista a klarinetista Vratislav Brabenec byl v roce 1982 donucen k emigraci.

"Byla to bolest. Chtěl jsem hrát a v té době jsem byl na vrcholu. Chodil jsem nicméně třikrát týdně k výslechům, což bylo značně únavné. Navíc jsem neměl práci a neustále mne odněkud vyhazovali a členové kapely mě také emigraci doporučili," uvedl Brabenec.

Život v tehdejším Československu pochopila právě díky písním Mejly Hlavsy zpěvačka Jitka Charvátová. Spolu s bratry Vozáryovými se s ním sešla v kapele Fiction.

"Vděčím mu za to, že byť mladé ucho, jsem poznala svět jeho očima, což pro mne byla velká úleva," vzpomíná Charvátová.

Baskytary se po smrti Hlavsy v kapele ujala Eva Turnová. Skupina vznikla v roce 1968. Jejich tvorba ovlivněná například Frankem Zappou se během let stala jednou z nejoriginálnějších, a to nejen v rámci domácí scény. Hudebníci se sblížili s Václavem Havlem a na jeho chalupě natočili dvě ze svých tehdy ilegálních poloprofesionálních nahrávek. Na jednu z nich - Půlnoční myš - vybíral budoucí prezident texty.

Jitka Benešová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme