Čína se snaží zmírnit napětí kolem Googlu

Čína mírní napětí kolem Googlu. Americká společnost totiž pohrozila odchodem z Číny, pokud jí bude komunistická vláda dále nutit k cenzuře. Peking tvrdí, že situaci lze řešit, na druhé straně ale trvá na dodržování čínských zákonů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brána Nebeského klidu v Pekingu

Brána Nebeského klidu v Pekingu | Foto: Robert Mikoláš

Čína ve své první oficiální reakci na oznámení Google prohlašuje, že současný spor neohrozí ekonomické vztahy se Spojenými státy.

Podle ministerstva obchodu existuje několik možností, jak problém řešit, zároveň ale prohlásilo, že všechny zahraniční společnosti, tedy včetně Googlu, se musí řídit čínskými zákony.

Postoj Pekingu podpořila domácí média i někteří známí experti, podle kterých je Čína suverénní zemí a cizinci v ní nemají žádné výhody.

Google je v současnosti druhým největším internetovým vyhledávačem v Číně, za domácím gigantem Paj-tu, podle odhadů činí jeho roční zisk až 600 milionů dolarů ročně.

Za Google se postavil i americký prezident Barack Obama podporující snahu prosadit v Číně svobodný přístup k informacím.

Na druhé straně další americká společnost Microsoft, která se snaží na čínském trhu internetového vyhledávání prosadit, oznámila, že nemá v úmyslu z Číny odejít.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme