Situace na Haiti se zhoršuje. Chybí voda, potraviny a léky

Situace na Haiti se hodinu od hodiny zhoršuje. Naděje, že se z trosek podaří vyprostit přeživší, stále ubývají. Podle haitského ministra vnitra narůstá počet obětí. Úřady zatím zajistily zhruba 50 tisíc mrtvých těl. Nejčernější bilance počítají s tím, že ničivé zemětřesení nepřežilo až 200tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po zemětřesení na Haiti zůstaly tisíce mrtvých

Po zemětřesení na Haiti zůstaly tisíce mrtvých | Foto: AFP

V zemi navíc chybí těžká technika, zničená je infrastruktura. Právě špatná logistika znemožňuje mezinárodním záchranářům rozvážet léky, potraviny nebo vodu. Tisíce obyvatel Port-au-Prince město raději opouští.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČT Michal Kubal informoval přímo z Haiti o tamní situaci v Nočním Radiožurnálu

Další hrozbou jsou gangy zlodějů, kteří napadají přeživší a loupí jejich poslední zásoby a zbylý majetek. Došlo také k několika případům, kdy vyhladovělí Haiťané přepadli konvoj s humanitární pomoc.

Ta se do země, stejně jako mezinárodní záchranné týmy, dostává jen velmi pomalu. Omezen je totiž provoz na hlavním letišti v Port-au-Prince . Haitský premiér večer podepsal memorandum, kterým letiště v haitské metropoli dočasně svěřuje pod kontrolu Američanů.

Do země zničené zemětřesením dnes zamíří i šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. Ta se chce na vlastní oči přesvědčit, jak je na místě koordinována humanitární pomoc. Washington také poskytne Haiťanům, kteří do Ameriky přijeli ještě před zemětřesením, dočasný azyl. Lidem to má umožnit pracovat ve Spojených státech po dobu 18 měsíců.

Bezpečností situace se zhoršuje

Přímo na Haiti je také zpravodaj České televize Michal Kubal, který o situaci hovořil v Nočním Radiožurnálu. Pomoc přirovnal zatím ke kapce v moři. "Pokud si uvědomíme, že bez střechy nad hlavou jsou tři miliony lidí a obětí jsou desetitisíce, možná statisíce, tak je to skutečně jen kapka v moři. Pomoc má od koordinace hodně daleko a je to na lidech znát. Mají pocit, že je nejen jejich vláda, ale i svět opustili."

Lidé jsou ve velmi špatné, psychickém a stavu a není se co divit. Vzhledem k míře zničení hlavního města. Vždy slyšíme, že nemají jídlo, léky, zdravotnické potřeby a dokonce ani místo, kdy by mohli ošetřovat zraněné. To vše situaci komplikuje a zvyšuje bezpečnostní riziko, které je velmi vysoké navzdory přítomnosti několika tisíc příslušníků mise OSN, navzdory tomu, že do země míří s pomocí americká pěchota," poznamenal Kubal.

Jak pomoci

Z českých humanitárních organizací na Haiti působí například společnost Člověk v tísni. Podle Markéty Kutilové se budou snažit pomoci zajistit lidem základní životní potřeby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do zasažené oblasti odjela Markéta Kutilová ze společnosti Člověk v tísni

"Budeme zajišťovat zdroje pitné vody, budovat dočasné přístřešky, záchody. Jednou z našich priorit je také zajistit výživu malých dětí a kojenců, kterým hrozí akutní podvýživa, protože je jejich matky nemají čím krmit," řekla Kutilová.

Finanční sbírky vyhlásily organizace Člověk v tísni, katolická charita, Český červený kříž a také organizace Lékaři bez hranic, která do Karibiku posílá i chirurga. Sbírku vyhlásila také ADRA.

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

Zem se chvěla ve Venezuele

Zemětřesení o síle 5,6 stupně Richterovy škály zasáhlo večer Venezuelu. V této zemi je asi 300 českých turistů, nikdo ale nebyl ohrožen a všichni jsou v pořádku.

Zprávy o otřesech půdy ve Venezuele se nezmiňují o žádných zraněných ani hmotných škodách. Podle agentur otřesy jen vyvolaly velkou paniku.

Milan Kopp, Igor Maňour, Adéla Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme