Na horách jsou ideální lyžařské podmínky

Horská střediska lákají lyžaře na skvěle upravené sjezdovky. Pro běžkaře je na našich horách situace o něco horší. Ve volném terénu je sněhu méně. Přesto se i na běžky vyplatí vyrazit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžaři (ilustr. obr.)

Lyžaři (ilustr. obr.) | Foto: Martin Martínek

Perfektní podmínky na sjezdovkách hlásí Krkonošské areály. V některých střediscích mají až metr sněhu, většinou ale technického. Přírodního je na horách stále nedostatek.

"Na sjezdovkách máme od třiceti do devadesáti centimetrů sněhu. Jde o technický sníh, ten přírodní chybí, je ho v Krkonoších stále málo. Lyžování je ale i tak pěkné a rychlé," řekl Zdeněk Spilka z areálu na Horních Mísečkách.

Situace je horší na běžeckých tratích. Pro klasiku se vlekařům podařilo upravit jen několik kilometrů, ostatní tratě jsou upravené pro bruslení.

"Běžecké tratě máme upravené v délce asi patnácti kilometrů, jen ale asi dva kilometry na klasiku. Jinak jde o tratě na bruslení. Přírodní sníh prostě chybí, hlavně v lesních úsecích je ho málo," dodal Spilka.

Všechna lyžařská střediska jsou v provozu také v Krušných horách. Nejlépe se lyžuje v centrální části pohoří, tedy v okolí Klínovce a saského Fichtelbergu. Na nejvýše položených sjezdovkách je mezi šedesáti až osmdesáti centimetry sněhu.

Dobře lyžovat se ale dá i v příměstských areálech například v Aši, Mariánských lázních nebo v Bublavě u Kraslic. Protažená je také lyžařská magistrála mezi středisky Klíny a Bouřňák a také mezi Božím darem a Perninkem.

Šumava nabízí ideální sněhové podmínky pro sjezdové lyžaře. Pro běžkaře je sněhu málo, přesto se bílá stopa upravuje.

Například na Modravsku nemohou stopy upravovat rolbou, ale mohou použít pouze lehký sněžný skútr. Přesto si podle starosty Modravy Antonína Šubrta každý běžkař přijde na své. "Sníh je tu krásný, je prašný, přemrzlý a běžkaři si to užijí," řekl starosta.

Přes půl metru sněhu nabízejí střediska Orlických hor. Vlekaři už také upravují desítky kilometrů běžeckých tras.

Právě běžkaři si svého sportu v Orlických horách příliš neužili. Rolby na úpravu stop vyjely teprve před několika dny. Dnes už jsou upravených stop desítky kilometrů. Do stop se tak denně vydávají stovky běžkařů.

Dobré sněhové podmínky panují i ve skiareálech ve Zlínském kraji. Kvalitně zalyžovat si milovníci zimních sportů mohou i na svahu přímo v centru Zlína. Sjízdné jsou také běžecké stopy v okolí jednotlivých areálů.

Šest vleků je v provozu na čtyřech sjezdovkách ve skialpinu Pustevny v Beskydech. Na svazích tam leží v průměru okolo 65 centimetrů převážně technického sněhu. Lyžuje se plynule, bez front.

Situaci na hřebenech našich hor by měl ještě vylepšit další příděl sněhu v následujících dnech.

Igor Maňour, Zdeněk Trnka, Martin Pařízek, Jan Dvořák, Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme