Na Haiti se odehrává největší humanitární krize v historii OSN

Podle posledních odhadů humanitárních organizací může být na Haiti i více než 200 tisíc obětí ničivého zemětřesení. Zatím se našlo na 50 tisíc mrtvých, další jsou stále pod troskami. V některých městech je zničeno až 90 procent budov. Situace na místě je vážná a chaotická.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američtí vojáci vykládají humanitární pomoc pro Haiti

Američtí vojáci vykládají humanitární pomoc pro Haiti | Foto: AFP

Pomoc zatím nikdo nekoordinuje a tak dochází ke zbytečným prodlevám v zachraňování lidí i zabezpečení jejich základních potřeb. Podle OSN se jedná o největší humanitární krizi v historii organizace.

Letiště v Port-au-Prince ani necelý týden po ničivém zemětřesení nemůže přijímat všechnu pomoc, která přilétá na zničeného Haiti. Letadla, která nemohou přistát v Porto-au-Prince, končí v Santo Domingu v sousední Dominikánské republice. Pro mnoho humanitárních pracovníků vede cesta na Haiti právě přes toto letiště.

Letištní hala v Santo Domingu tak nabízí dost nevšední pohled. Vedle mnoha dovolenkářů, kteří se přijeli na ostrov Hispaniola rekreovat, tlačí své kufry také lékaři a zdravotníci, kteří se pak vydávají na západ pomáhat Haiťanům.

Prezident předá kontrolu Američanům

Prezident Rene Preval, který přišel o své sídlo, se snaží zemi řídit z policejní stanice nedaleko mezinárodního letiště. Sám ale přiznává, že jeho vláda není schopná fungovat, koordinovat záchranné práce a zajistit bezpečnost. Vyčerpaný haitský prezident proto postupně předává kontrolu nad operací americkým jednotkám. Už v pátek večer podepsal memorandum, kterým dočasně svěřil pod kontrolu Američanů letiště v Port au Prince.

Americká letadlová loď Carl Vinson, která k Port au Prince dorazila včera, rozvážela humanitární pomoc pouze jeden den. Teď už její vrtulníky nemají co nakládat, protože Haiťanům rozdaly i zásoby určené pro posádku. Loď teď slouží alespoň jako improvizovaná nemocnice.

Kontraadmirál Ted Branch si stěžuje, že v hlavním městě je zásob dost. Ale jednotlivé organizace se nejsou schopny dohodnout na jejím efektivním rozvážení a nikdo je nekoordinuje. A tak jeho vrtulníky nečinně vyčkávají zatímco lidé v ulicích města hladovějí.

V ulicích vládnou zločinci

Ve městě bez policie vládne chaos a obavy z násilností, které by mohly přerůst v těžké boje. Při zemětřesení se zřítilo i vězení se čtyřmi tisíci zločinci. Ti se teď ozbrojení pohybují po ulicích a okrádají lidi i o to poslední co jim po zemětřesení zbylo.

Místní rádio vyzvalo občany, aby v nepřítomnosti policie vytvořili vlastní ozbrojené hlídky a chránili tak své životy i majetek. Zároveň jsou prý potřeba dobrovolníci, kteří by strážili rozvoz pitné vody.

Haiti se po desetiletí potýkala s ničivými bouřemi, záplavami i politickými nepokoji. Navíc je na západní polokouli nejchudší zemí. I proto teď do Port-au-Prince míří pomoc téměř z celé planety. Jak pro Radiožurnál řekl přední světový sociolog Anthony Giddens. Zájem světa o Haiti je pozitivní.

"Nepochybuji o dobré vůli světa pomoct Haiti. Problémy, se kterými se po katastrofě potýká, jsou pouze logistické. Pomoc neproudí jak by měla kvůli chybějící infrastruktuře. Ale jinak ta reakce světa, to je příklad pozitivní stránky globalizace. Na druhou stranu bychom si měli položit otázku, proč jsme svědky této mizérie na Haiti. Jistě, může za ní přírodní pohroma, ale taky fakt, že tato země byla dlouhodobě chudá a špatně spravovaná. Jelikož žijeme v globálním věku, je to i povinnost zbytku světa najít efektivnější cesty pro rozvoj těch nejchudších oblastí," řekl Giddens.

Američtí prezidenti budou koordinovat pomoc společně

Spojené státy spouštějí jednu z největších humanitárních operací v historii. Tři američtí prezidenti - dva bývalí i ten současný - společně zároveň žádají o peníze pro zemětřesením zničené Haiti.

Zřídili proto speciální internetové stránky, prostřednictvím kterých mohou lidé finančně přispět obětem nedávného zemětřesení. Obnova Haiti potrvá zřejmě i několik let. Podle George Bushe jsou proto efektivnější peníze než například voda, či potraviny. "Nejefektivnější způsob jak mohou Spojené státy pomoci lidem na Haiti, je přispět penězi. Tyto finanční prostředky poputují humanitárním organizacím, které působí přímo v zemi. Ty je budou schopny efektivně využít," řekl Bush.

Geroge Bush mladší, Bill Clinton a Barack Obama také chtějí společně koordinovat americké záchranné práce.

Jak pomoci

Finanční sbírky vyhlásily organizace Člověk v tísni, katolická charita, Český červený kříž a také organizace Lékaři bez hranic, která do Karibiku posílá i chirurga. Sbírku vyhlásila také ADRA.

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

Igor Maňour, Pavel Polák, Lukáš Vincourek, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme