Německá vláda chce posílit kontingent v Afghánistánu

Spolková vláda připravuje posílení německého kontingentu v Afghánistánu i rozšíření jeho mandátu. Pro svůj plán chce získat i podporu opoziční sociální demokracie. Té se ale nelíbí záměr vyslat do Afghánistánu další bojové jednotky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Představitelé SPD by se nebránili tomu, kdyby se posílila složka civilní obnovy Afghánistánu a zintenzivnil výcvik tamních ozbrojených sil. Podle listu Rheinische Post sondovala kancléřka Angela Merkelová podporu pro rozšíření mandátu u šéfa sociálně-demokratické frakce ve Spolkovém sněmu Franka-Waltera Steinmeiera.

Ten si prý nepřeje posílení bojových jednotek pod Hindúkušem. Jeho stranický šéf Sigmar Gabriel chce pro změnu stanovit rok 2011 coby mezník, od kterého se Bundeswehr začne z Afghánistánu stahovat.

Vázat se na konkrétní datum ale ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg odmítá. Celkem by se německý kontingent mohl rozrůst o 1000 až 1500 vojáků.

Jiří Hošek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme