Papežova návštěva římské synagogy rozdělila židovskou obec

Papež Benedikt šestnáctý dnes navštíví římskou synagogu a setká se s představiteli italské židovské obce. Schůzka židovskou komunitu rozděluje. Její významná část setkání ignoruje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

papež Benedikt XVI.

papež Benedikt XVI. | Zdroj: ČTK

Část židovské obce ostře kritizuje chystané blahořečení papeže Pia dvanáctého, který bývá obviňován z toho, že se během druhé světové války nepostavil nacistům a de facto ignoroval vyvražďování evropských Židů. Vadí jim ale také postup Svatého Stolce v případu biskupa Williamsona, který popíral holocaust.

Papeže Benedikta XVI. bude doprovázet latinský patriarcha Jeruzaléma arcibiskup Fouad Twal. Uvítá je hlavní rabín Říma, Riccardo Di Segni. Setkání se ale se odmítl zúčastnit předseda shromáždění italských rabínů Giuseppe Laras.

Je to už třetí návštěva Benedikta XVI. v synagoze a dosvědčuje snahu o sblížení obou církví. Zůstává však mnoho sporných otázek, v první řadě beatifikace papeže Pia XII. Benedikt XVI. podepsal patřičný dekret před měsícem, ale podle židovské obce, Pius XII. není beatifikace hoden.

Vědunka Lunardi, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme