Haiti se vzpamatovává z ničivého zemětřesení

Do oblastí poničených zemětřesením stále neproudí humanitární pomoc hladce. Letiště v haitské metropoli Port au Prince nezvládá nápor letadel s jídlem, léky, technikou a dalšími věcmi. Pomoc proto míří do Haiti ve velké míře i přes Dominikánskou republiku, přesvědčil se o tom na vlastní oči i náš zvláštní zpravodaj na Haiti Pavel Polák.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Haiti: Vojáci Spojených národů rozdávají jídlo.

Haiti: Vojáci Spojených národů rozdávají jídlo. | Foto: AFP

Podle něj přes hranice s Haiti proudí jeden nákladní vůz za druhým, které vezou pomoc do Port au Prince. Náklaďáky navíc doprovázejí vojáci Spojených národů v modrých přilbách, protože existují jisté obavy, že by mohly být tyto konvoje přepadávány bandity anebo jen zoufalými lidmi, kteří mají žízeň a hlad a ke kterým se pomoc nedostává úplně včas.

Haitský ministr vnitra odhaduje bilanci ničivého zemětřesení na sto až dvě stě tisíc mrtvých. V hromadných hrobech je už údajně asi padesát tisíc obětí katastrofy.

Zachránit lidi zavalené troskami se v chudé a přírodní pohromou poničené zemi stále pokouší na sedmnáct stovek záchranářů a 160 speciálně vycvičených psů. Včera vyprostily záchranné týmy dvanáct živých lidí, dnes údajně další tři, celkově pak sedmdesát.

Chybí lékařská pomoc

V karibské zemi zasažené katastrofou se navíc tisíce dalších lidí stará o raněné a strádající. Podle Lucie Ďuricové, mluvčí Lékařů bez hranic, čelí desítky pracovníků organizace na Haiti náporu pacientů: "Lékaři bez hranic byli schopni zprovoznit nemocnici se dvěma operačními sály v zasaženém Carrefouru. Nemocnice, která by měla fungovat 24 hodin denně, pokud to bezpečnostní podmínky dovolí, byla okamžitě zaplavena poraněnými."

"Když lidé zjistili, že začali poskytovat zdravotnickou pomoc, tak se shromáždili u vstupu do nemocnice. Zraněné přivážejí na trakařích nebo na zádech, protože mnohé z nemocnic jsou zničeny, nebo nemají dostatek materiálu a zdravotníků," vysvětlila Ďuricová.

Haiti navštívil generální tajemník OSN

Karibskou zemi navštívil generální tajemník Spojených národů Pan Ki Mun. Ten označil následky úterního zemětřesení za nejvážnější humanitární katastrofu posledních desetiletí.

Na pomoci Haiti se podílí i dětský fond OSN. Jeho ambasador Martin Bell v televizi BBC uvedl: "UNICEF se na Haiti zaměří na pomoc sirotkům, kterých bude hodně. Taky se budeme snažit najít osamělým dětem rodiče, kteří katastrofu přežili, a sjednotit rodiny."

"Máme před sebou hodně práce, protože 46 procent obyvatel Haiti je mladších osmnácti let. Souhlasím s tím, že Organizace spojených národů čelí nejhorší přírodní katastrofě ve své historii. Já sám jsem byl na docela hodně místech zasažených zemětřesením, nikde to nebylo tak zlé jako na Haiti," dodal Bell.

Jak pomoci

Finanční sbírky vyhlásily organizace Člověk v tísni, katolická charita, Český červený kříž a také organizace Lékaři bez hranic, která do Karibiku posílá i chirurga. Sbírku vyhlásila také ADRA.

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

ČRo 1 - Radiožurnál, Pavel Polák, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme