Barták předloží vládě návrh na navýšení vojáků v Afghánistánu

Ministr obrany Martin Barták do 14 dnů vládě předloží v několika variantách návrh na navýšení kontingentu českých vojáků v Afghánistánu do sta lidí. Barták to řekl v České televizi. Bude tak reagovat na výzvu amerického prezidenta Baracka Obamy i aliance.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci při výcviku v Afghánistánu

Čeští vojáci při výcviku v Afghánistánu | Zdroj: 601. skupina speciálních sil

Noví čeští vojáci v Afghánistánu by se podle Bartáka měli zabývat výcvikem afghánské policie. Ve výzbroji budou mít také dělostřelecký radiolokátor Artur, který ještě česká armáda v zahraničí nepoužila.

"Případně můžeme uvažovat i o jiných variantách jako je třeba letectvo. Nabízíme bitevníky L159 zatím používané pouze v naší armádě. Mohli bychom i zde zvýšit svůj příspěvek a máme i další možnosti."

Schvalování počtu vojáků v misích tradičně provází ve sněmovně ostrý boj mezi pravicí a levicí. Opoziční sociální demokraté zvyšovat počty vojáků v zahraničí nechtějí. Proto bude podle ministra Bartáka nutné posílení mise v Afghánistánu prodiskutovat na politické scéně.

Renáta Prátová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme