Vláda bude jednat o úsporách v rozpočtu

Vládu čeká další jednání o úsporných opatřeních. Kabinet Jana Fischera hledá cestu, jak udržet rozpočtový schodek na 163 miliardách korun. Navrhuje proto zmrazení zřejmě 5 procent plánovaných nákladů ministerstev, které by mohly resorty začít využívat až po červnovém vyhodnocení průběžného plnění státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

Vázáním části nákladů ministerstev na souhlas vlády je metoda, kterou chce kabinet čelit skrytému navýšení schodku rozpočtu minimálně ve výši 4 miliard korun. Počítat může s podporou ministrů nominovaných za ODS. Potvrdil to šéf strany Mirek Topolánek: "Budeme doporučovat, aby to udělali a aby to nedělali obecně, ale striktně to vázali na kapitoly, kterých se to týká."

ČSSD má k úsporám v rozpočtu vlastní materiál. I ten ale počítám s tím, že se peníze ušetří uvnitř jednotlivých kapitol rozpočtu. "Jsou tam obsažena opatření, která mohou přinést úspory ve výdajích státu řádově v milionech, desítkách milionů, stamilionech a někde možná miliardách," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Podle Mirka Topolánka záleží přijetí návrhu na úsporná opatření na zelených ministrech. Předseda Strany zelených Ondřej Liška už ale potvrdil, že jejich ministři návrh podpoří: "Plošné krácení padni komu padni není příliš chytré, nicméně jako tvrdé opatření v období krize může být přijatelné."

Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme