V Německu začíná soud s lobbistou Schreiberem

V Německu dnes začíná v politických kuloárech ostře sledovaný proces s lobbistou Karlheinzem Schreiberem. Ten by totiž mohl poodkrýt nečestné praktiky kolem udělování zbrojních zakázek a sponzorování politických stran. Schreiber je jednou z klíčových postav aféry s černými konty CDU, která stála kariéru ex-kancléře Helmuta Kohla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobbista Karlheinz Schreiber

Lobbista Karlheinz Schreiber | Zdroj: ČTK

Většina komentátorů se kloní k názoru, že ve svém toulci už žádný otrávený šíp nemá a že jen blufuje. Pravda je ale ta, že případ lobbisty s excelentními vazbami na CDU a hlavně bavorskou CSU, má přesah i do dnešních dnů.

V letech 1988 až 1993 měl Schreiber získat od různých firem provize za zprostředkování zbrojních zakázek ve výši 65 miliónů marek, které potom nezdanil. Stát tak připravil o zhruba 20 miliónů marek.

Jedním z nejkontroverznějších obchodů byla dodávka obrněných vozidel Fuchs do Saúdské Arábie. Karlheinz Schreiber kvůli tomu uplatil tučnou sumou státního tajemníka na ministerstvu obrany.

Po penězích se slehla zem

Na Schreibera nerad vzpomíná také současný ministr financí Wolfgang Schäuble, který od lobbisty převzal za nevyjasněných okolností 100 000 marek, po kterých se potom slehla zem. Schreiber slibuje, že u soudu poví podrobnosti o záhadných sponzorských darech politickým stranám.

Štěstím pro Schreibera je, že trestné činy uplácení, kterých se evidentně dopustil - jen státnímu tajemníkovi na ministerstvu obrany Pfahlsovi převedl na švýcarská konta 3,8 miliónu marek - jsou už promlčené.

Lobbista by mohl uniknout vyššímu trestu, pokud by učinil kompletní doznání, což se ale zdá být krajně nepravděpodobné. Proces by měl trvat minimálně do května letošního roku.

Jiří Hošek, Alice Kottová, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme