Sníh láme stromy. Brzdí dopravu na silnicích i železnicích

Sníh stále komplikuje dopravu po celé republice. Asi nejhorší je v tuto chvíli situace na Vysočině. Silnice jsou tam sjízdné jen s velkou opatrností. Některé úseky jsou úplně zaváté a neprůjezdné. Sníh také omezil železniční dopravu ve středních Čechách a v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolona aut

Kolona aut | Foto: Tomáš Adamec

U Svitav se srazil autobus s dvěma osobními auty. Podle policie se jednalo o špatné předjíždění. Jedno auto začalo předjíždět druhé ve chvíli, kdy v protisměru jel autobus. Ten byl v té chvíli naštěstí prázdný. "Přesto se nehoda neobešla bez zranění. Čtyři lidi odvezli záchranáři do nemocnice," říká Anna Štegnerová ze svitavské policie.

Na Vysočině řidiči neprojedou šest zavátých silnic. Jedná se o silnice II. a III. třídy. Hlavní tahy jsou s opatrností průjezdné. Viditelnost je snížená kvůli chumelení, které přechází v déšť.

Silničáři vyzývají k opatrnosti také například v Libereckém kraji. Na některých silnicích navíc mohou být i popadané stromy, které neunesly tíhu sněhu. Vyhýbat se takovým překážkám museli nad ránem řidiči i na mladoboleslavské rychlostní silnici.

Popadané stromy uzavřely i devět úseků v Pardubickém kraji. Silničáři přepokládají, že se jim je do večera podaří zprůjezdnit. Silničáři museli kvůli stálému sněžení uzavřít už deset úseků silnic na Chrudimsku. Stromy začal lámat i těžký sníh, který stále padá na jižní Moravě. K likvidaci stromů nebo větví spadlých na silnice museli hasiči vyjet například na Blanensku.

V Karlovarském kraji vystřídala husté sněžení obleva. I zde popadaly stromy na silnice. "Zatím se je daří odstraňovat, aby cesty zůstaly sjízdné, ale s touto komplikací musí řidiči počítat patrně po celý den," varuje vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

Kolona v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Veškerá technika pracuje na odklízení cest také na Královéhradecku. V noci připadlo v regionu několik centimetrů sněhu. Silnice I. třídy jsou ale i tak většinou sjízdné. Větší pozor si musí dávat řidiči na silnicích nižších tříd, kde musí místy počítat s navátým sněhem.

V Pardubickém kraji přes noc napadlo kolem patnácti centimetrů nového sněhu, který komplikuje dopravní situaci na silnicích. Silničáři stále pracují na zprůjezdnění několika uzavřených úseků nižších tříd na Třemošnicku a na Hlinecku. "Na silnicích ve vyšších polohách se tvoří sněhové jazyky," říká vedoucí dispečer krajských silničářů Marian Cvrkal.

Problémy kvůli počasí mají i vlaky. U Uhlířských Janovic včera večer uvízl v závěji sněhu vlak na trati z Kolína do Sázavy. Nikomu se nic nestalo. České dráhy zatím neupřesnily, kdy by mohlo dojít ke zprovoznění trati. Odhaduje se, že možná dopoledne, kdy by měla fréza vlak vyprostit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Meteoroložka Dagmar Honsová ve Světě o osmé.

Dopravu na železnici ve středních Čechách a v hlavním městě komplikovala také závada trakčního vedení na nádraží v Praze - Vršovicích. Kvůli spadlé troleji tam musely České dráhy kompletně zastavit provoz. Vlaky do Benešova u Prahy a Českých Budějovic nabírají zpoždění. S komplikacemi počítejte například na trati z Kolína do Ledečka.

Hasiči musí také na mnoha místech republiky odstraňovat nebezpečné sněhové převisy a rampouchy ze střech a vysokých budov.

Sněžení by mělo dnes ustávat

V Čechách dnes meteorologové očekávají srážky už jen místy. "Srážkové úhrny by se měly pohybovat do tří centimetrů," upřesnila meteoroložka Dagmar Honsová. Na Moravě a ve Slezsku může ale ještě dnes napadnout až pět centimetrů sněhu.

"Největší problémy řidičům by měly tento týden během pondělí a úterý způsobovat ledovka a námraza," řekla Honsová. Od středy by mělo být zataženo nízkou oblačností, mlhavo, s ojedinělými srážkami. "Intenzivnější sněžení očekáváme opět o víkendu," podotkla meteoroložka.

Zatímco během dneška očekávají meteorologové odpolední teploty kolem tří stupňů, od úterý by opět neměly překročit bod mrazu.

Zdeněk Trnka, Martin Pařízek, Pavel Pavlas, Václav Sochor, Alice Kottová, Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme