Greenpeace chce zveřejnit další znepokojivé informace v kauze Prunéřov

Ekologickým aktivistům vadí modernizace elektrárny Prunéřov na Chomutovsku. A nejsou sami. Své námitky poslala i vzdálená Mikronésie a organizace Greenpeace. Zřejmě už v tomto týdnu ale vydá ministerstvo životního prostředí své stanovisko k samotné rekonstrukci elektrárny, kterou plánuje skupina ČEZ. Ministerstvo už přitom několikrát konečné stanovisko odložilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tepelná elektrárna Prunéřov

Tepelná elektrárna Prunéřov | Foto: ČEZ

Stanovisko ministerstva má určit, jakým způsobem bude elektrárna opravena. Podle ekologů jde o to, jestli bude použitá starší technologie z 80. let nebo budou využity moderní postupy.

Ekologická organizace i ostrovní stát v Tichomoří chtějí, aby se při rozšíření Prunéřova použily nejlepší dostupné technologie. ČEZ ale tvrdí, že při omezeném množství uhlí se to nevyplatí, jelikož by se sice emise snížily o dalších 10 procent, náklady by ale byly o 10 miliard vyšší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauza Prunéřov. Hostem Ranního interview byl Jan Rovenský s organizace Greenpeace.

Podle Jana Rovenského z Greenpeace zatím nejde stanovisko ministerstva předvídat. "Čekáme na rozhodnutí s napětím, nicméně doufáme, že se přidrží svého původního názoru, že rekonstrukce navržená ČEZem je nedostačující," řekl Rovenský v Ranním interview na Radiožurnálu a dodal:

"Rekonstrukce, tak jak ji prosazuje ČEZ, nesplňuje ani minimální zákonné požadavky a má nízkou účinnost v podobě 38 procent, zatímco zmíněný požadavek je 42 procent. Z tohoto hlediska se ČEZ snaží ušetřit na zdraví severočechů a kondici klimatu."

Rovenský dále uvedl, že Greenpeace plánuje ještě během pondělní tiskové konference organizace zveřejnit další znepokojivá fakta o plánované rekonstrukci.

Uhelná elektrárna v Prunéřově je jednou z největších v Evropě a výrazně také přispívá k emisím skleníkových plynů. Do posuzování její modernizace se chtějí zapojit i Mikronésané, kteří mají obavy, že elektrárna přispívá ke stoupání hladiny světových moří.

Zuzana Ptáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme