Afghánští poslanci již podruhé zamítli navrhované ministry

Afghánský prezident už podruhé v parlamentu nepochodil s navrhovanou vládní sestavou. Tamní zákonodárci o víkendu zamítli jedenáct ze sedmnácti potenciálních nových členů vlády. V kabinetu tak chybí asi polovina členů. Poslanci se navíc rozhodli, že už nebudou čekat, až prezident najde další vhodné kandidáty a udělají si plánovanou zimní přestávku. Od dnešního dne tak afghánský parlament nebude zasedat a to až do dvacátého února.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hamíd Karzáí

Hamíd Karzáí | Zdroj: ČTK

"Předpokládal jsem, že se afghánští poslanci spokojí jen s jedním vyslovením nedůvěry. Tehdy propadly asi dvě třetiny navrhovaných ministrů. Toto druhé vyslovení nedůvěry mě opravdu překvapilo," říká bývalý velvyslanec v Afghánistánu a Pákistánu Petr Přibík a dodává:

"O víkendu byl ale v Afghánistánu britský ministr zahraničí a řekl, že plánované londýnské konference o Afghánistánu, která se koná za necelé dva týdny, se mohou účastnit pouze ministři zahraničí. Afghánský ministr zahraničí byl schválen a proto byla překonána jedna velká překážka."

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Afghánistánu mluvil na Rádiu Česko bývalý velvyslanec v Afghánistánu a v Pákistánu Petr Přibík.

Oficiálně byla většina ministrů zamítnuta pro nedostatek odbornosti nebo pro příliš úzké styky s povstalci.

"Lidí, kteří by se mohli na základě své odbornosti mohli stát ministry, je dost. Tito lidé ale studovali v cizině a nemají tak žádné domácí zázemí, nikdo je nepodporuje. Jsou to jen odborníci. Na druhou stranu ti, kteří mají problémy s vysvětlováním původu svého majetku a svých styků, podporu mají. Prezident Karzáí tedy stále dělá kompromisy, ale nikam to zatím nevede," vysvětluje bývalý velvyslanec v Afghánistánu a Pákistánu.

Podle Přibíka je nyní podstatné, že jsou obsazeny klíčové resorty obrany, vnitra, zahraničí a financí.

Situace v Afghanistánu je stále komplikovaná i z bezpečnostního hlediska. Severoatlantická aliance už vyzvala k navýšení počtu vojáků v afghánské misi. Ministr obrany Martin Barták včera v Otázkách Václava Moravce uvedl, že hodlá vládě předložit do čtrnácti dnů návrh, podle kterého by se kontingent českých vojáků v Afghánistánu navýšil až o sto lidí.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme