Útok na Google nebyla naše akce, tvrdí čínští hackeři

Vedení společnosti Google se ještě nerozhodla, jestli naplní své hrozby a odejde z Číny. Stále totiž odmítá státní cenzuru i útoky počítačových pirátů. Největší organizace čínských hackerů se ale od napadání stránek americké společnosti distancují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internet

Internet | Foto: Rádio Praha

Jsou mladí, vzdělaní a údajně i nezávislí. Je jich celkem 12 tisíc a jsou členy zvláštní unie. Čínští hackeři vystupující pod názvem Honker. Početná organizace vznikla po roce 2001, kdy několik desítek počítačových pirátů zaútočilo na americké webové stránky včetně těch, které patří Bílému domu a vládě Spojených států. Tehdy šlo o pomstu za smrt čínského pilota, který zahynul při střetu s výzvědným letounem USA.

"Dostat se do amerických počítačů je velmi jednoduché. Tedy pro profesionály. Co se ale týče Googlu, to skutečně nebyla naše akce. Máme totiž určitá etická pravidla a byli bychom tím i proti sobě. Prostě to považujeme za nemorální a tím se řídíme. Na druhou stranu ale není možné ručit za všech 12 tisíc členů," prozrazuje asi dvacetiletý student jedné z prestižních vysokých škol v Pekingu, kterého jeho počítačoví "kolegové" znají pod přezdívkou Ma.

Honker Union je sice neoficiální organizace, při nabourávání se do počítačů ministerstev či armád západních zemí ale mnozí experti pochybují, že by tak - vzhledem k existující cenzuře v Číně - mohla činit bez vědomí vládních míst.

A z útoků je viní i Google, který po letech mlčení pohrozil, že kvůli nim i státní cenzuře z čínského trhu odejde. A to přesto, že z obrovského koláče, který trh v nejlidnatější zemi světa představuje, si ukousl druhý největší díl, po domácím gigantu Paj-tu.

Zda se ale skutečně vzdá ročních zisků ve výši až 600 milionů dolarů, to ukáží příští dny nelehkého vyjednávání s Pekingem. Samotní hackeři sdružení v Honker Union však i nadále veškerá obvinění odmítají. Podle nich je nutné hledat viníka jinde.

Kybernetičtí vojáci

Například čínská lidová armáda cvičí vlastní specialisty na kybernetické útoky a zaměřuje se hlavně na Tchajwan a Spojené státy. Nejaktivnější jsou v tomto směru armádní odborníci působící v Kuang-čou na jihu Číny. Stejně tak hledají Tchajwanci protizbraň, tedy počítačové viry, těch nejúčinnějších prý mají v zásobě na dva tisíce.

"Jak dlouho trvá se nabourat do cizího počítače? Přijde na to. Některé jsou skutečně dobře zabezpečeny a v takovémto případě to nějakou dobu trvá, každý ale má nějakou slabinu. A tu dokáži nalézt a proniknout dovnitř. A to zdaleka nejsem v Číně nejlepší. Třeba do toho vašeho by to však byla hračka, tedy pokud nemáte žádnou obranu. Ale jak říkám, je jedno, zda jde o australské, americké či korejské," říká sebejistě mladý hacker.

Souboje hackerů

Důkazem může být internetová bitva mezi čínskými a íránskými počítačovými piráty, která se rozhořela v uplynulých dnech. Rozbuškou byl útok Íránců na největší čínský vyhledávač Paj-tu:

"O tom samozřejmě vím, šlo o odvetu za Paj-tu, ale ti, co to provedli, jsou nuly, nic neznamenají. Nepatří k těm lepším, se špičkou se nemohou srovnávat. A navíc, jak už jsem říkal, i hackeři mají svá pravidla a morálku, my bychom se k něčemu podobnému nesnížili. Tím jsem si naprosto jist," dodává hacker s přezdívkou Ma s tím, že Íránci jsou navíc přátelé Číňanů.

V nedávné minulosti nebylo výjimkou, že čínští hackeři byli často bez zaměstnání, dnes patří naopak k nejlépe placeným. Zastávají totiž významné posty v bezpečnostních nebo IT firmách. Je tak zřejmé, že v budoucnu se stanou ještě aktivnějšími a nebezpečnějšími.

Robert Mikoláš, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme