Košické zlato opustilo Prahu

Dnes v časných dopoledních hodinách definitivně opustil Prahu "Košický zlatý poklad", který byl několik měsíců vystavován v Nové budově Národního muzea v Praze (v bývalém Federálním shromáždění).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Beránek Boží - naleziště Komárov

Beránek Boží - naleziště Komárov | Foto: Národní muzeum

Poklad opustil budovu Muzea v bílém přenosném trezoru za asistence elitních policejních jednotek URNA.

Poklad převáželo civilní vozidlo Národního muzea, ovšem v doprovodu dvou policejních vozidel.

Při této příležitosti byl představen i další unikátní výstavní projekt Národního muzea - "Nejstarší stříbrné poklady", v rámci kterého budou vystaveny soubory stříbrných mincí pocházející z období kolem roku 1000 na území Čech a Moravy.

Jde například o dosud nevystavený "Poděbradský stříbrný poklad" či poslední zachráněný poklad z roku 1970 z Hradce Králové. Moravské nálezy pak zastupuje poklad z Kelče, tzv. sekané stříbro.

Chystanou výstavu představili PhDr. Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea, PhDr. Pavel Douša, ředitel Historického muzea NM, a Luboš Polanský, kurátor výstavy "Nejstarší stříbrné poklady". Výstava bude zahájena 16.2.2010.

Radek Šofr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme