Rabující Haiťané stříleli do policistů. Sedm jich zabili

Při přestřelce rabujícího ozbrojeného gangu s policií zahynulo na Haiti devět policistů. Kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci v zemi zvažuje Evropská unie, že by na Haiti vyslala policejní misi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polní nemocnice lékařů bez hranic

Polní nemocnice lékařů bez hranic | Foto: Julie Remy, Lékaři bez hranic

Podle OSN je třeba kolem 450 policistů nebo lidí, kteří budou zajišťovat bezpečí a rozdělování pomoci. Na EU by měla připadnout zhruba třetina z nich. Pokud se mise uskuteční, její příslušníci by se přidali k dalším ozbrojeným složkám, které tam působí. Jde jednak o stabilizační misi OSN a zhruba desítku tisíc amerických vojáků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj ČRo Pavel Polák informuje přímo z Haiti

"Lidé, kteří přišli při zemětřesení o střechu nad hlavou, odešli buď do ostatních provincií, nebo zůstali v provizorních kempech ve městě, které vyrostly na hřištích a volných místech,"informuje přímo z Haiti zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák.

"Situace je podle humanitárních organizací vážná. Chybí pitná voda, jídlo. Životní podmínky jsou nedostatečné, například v táboře La Pa spí lidé jen pár metrů od hromadného hrobu," dodává náš reportér.

Paříž chce upřesnění

Francouzský státní tajemník pro spolupráci a frankofonii Alain Joyndet dnes znovu vyzval k upřesnění role USA v koordinaci zahraniční pomoci Haiti. Už o víkendu musel osobně intervenovat u Američanů, kteří řídí provoz na letišti v Port au Prince, aby nechali přistát francouzské letadlo s polní nemocnicí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francie požádala, aby RB OSN upřesnila roli Američanů na Haiti. Podrobnosti přiblížil ve Stalo se dnes zpravodaj ČRo ve Francii Jan Pokorný.

Přestože francouzské ministerstvo zahraničí oznámilo, že spolupráce s Američany na Haiti probíhá tím nejlepším možným způsobem, státní tajemník Alain Joyndet byl znovu kritický.

Ve vysílání rozhlasové stanice Evropa 1 dnes řekl, že OSN by měla pojmenovat postavení Spojených států při pomáhání poničenému ostrovu. "Doufám, že tyto záležitosti budou upřesněny, pokud se týká role USA, protože jde o pomoc Haiti, nikoliv o okupaci Haiti," uvedl Alain Joyndet v rozhlasovém rozhovoru. Zároveň dodal, že Francie je stále vůdčí zemí Evropy v organizování pomoci Haiti.

Červený kříž varuje

Mezinárodní Červený kříž vydal varování před sílící vlnou násilností a rabováním. Hrozí, že humanitární pomoc, která na ostrov postižený zemětřesením proudí z řady míst světa, skončí v rukou ozbrojených gangů. Haiťanům chybí v těchto dnech všechno - jídlo, pitná voda, lékařská pomoc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Haiti i o mezinárodní pomoci hovořila na Rádiu Česko Dana Votýpková

Česká vládní pomoc se dnes zvýšila. Kabinet chválil celkovou pomoc pro Haiti ve výši 20 milionů korun. K pěti milionům, které už minulý týden uvolnilo ministerstvo zahraničí, přibylo 10 milionů z vládní rozpočtové rezervy a pět milionů z rozpočtu ministerstva obrany.

Evropská unie schválila okamžitou pomoc pro zemětřesením zničené Haiti. Uvolní třicet milionů eur z celounijního rozpočtu. Dvaadevadesáti miliony eur ještě slíbily přispět členské země. Závazky poskytnutí finanční pomoci padly na mimořádné schůzce ministrů zahraničí v Bruselu.

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

Přispět můžete i prostřednictvím dárcovských SMS a to ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI nebo DMS ADRA, na čísle 87777.

Milan Kopp, Zdenka Turková, Jan Pokorný, Dana Votýpková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme