Středočeským krajským nemocnicím prý hrozí bankrot

Středočeským krajským nemocnicím hrozí podle vedení kraje bankrot. Na dnešním jednání zastupitelů to řekl hejtman David Rath, který z toho viní bývalé vedení kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice

Nemocnice | Foto: Tomáš Adamec

Podle hejtmana Ratha převzala ČSSD krajské nemocnice s třímiliardovým dluhem, včetně úroků.

"Ty nemocnice dlouhodobě nejsou v dobré ekonomické situaci, nemají na splátky těchto dluhů, protože bývalé vedení je převedlo na akciové společnosti. Tak nám hrozí bankrot těchto nemocnic, což mi nechceme připustit."

Přehrát

00:00 / 00:00

David Rath o zadlužení nemocnic

"Tudíž splácení těchto dluhů převezme kraj, protože ty nemocnice na to v současné situaci nemají. Bohužel na to neměly ani v době, kdy se ten úvěr bral," řekl Rath.

Nejvíc zadlužené jsou podle hejtmana Ratha nemocnice v Kladně, Příbrami a v Kolíně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Bendl o zadlužení nemocnic

Opozice toto obvinění odmítá a převedení dluhů na kraj nepodpořila. Podle bývalého hejtmana a šéfa středočeské ODS Petra Bendla může za zadlužení nemocnic i ČSSD.

"Sociální demokracie zvedla ruku pro úvěrové zatížení Středočeského kraje, tak neříkejte ,vy jste zadlužili', ale vy jste k tomu přispěli, to ad 1. A ad 2, chtěli jste to úvěrové zatížení Středočeského kraje větší, než nakonec odsouhlasilo krajské zastupitelstvo," oponoval Bendl.

Spor i o převod nemocnic

Jaká je budoucnost nemocnic v Příbrami, Kladně, Mladé Boleslavi, Kolíně a Benešově? Středočeská ODS se obává, že dost temná. Z toho důvodu, že současné vedení kraje chce převést těchto pět nemocnic do jedné organizace - Veřejného neziskového ústavního zdravotnického zařízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Seidl a Marek Šnajdr diskutovali v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Kraj požádal už dvakrát o převod nemocnic do jednoho neziskového holdingu, ministerstvo zdravotnictví to nepovolilo. Nyní o tuto změnu žádají samy nemocnice.

Bývalý hejtman Petr Bendl je přesvědčen, že kvůli tomu ztratí kraj kontrolu nad těmito nemocnicemi. Současný hejtman David Rath a jeho lidé říkají, že nic takového nehrozí, nová organizační struktura prý může díky centralizaci naopak ušetřit spoustu peněz.

Náměstek středočeského hejtmana pro oblast zdravotnictví Zdeněk Seidl (za ČSSD) v Ozvěnách dne Radiožurnálu potvrdil, že hlavním motivem tohoto kroku je posílení kontroly kraje nad nemocnicemi. "Myslíme si, že nezisková nemocnice je optimální řešení."

S tím ale nesouhlasí první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr (za ODS). "Neexistuje větší kontrolní nástroj než akciová společnost. Ale jde samozřejmě o to, kteří lidé ji provádějí," řekl Šnajdr s tím, že za jmenování těchto lidí je odpovědný kraj.

Marika Táborská, Pavel Pavlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme