Haiti vyhlásilo nouzový stav, svět se mobilizuje na jeho pomoc

Vládou vyhlášený stav nouze, humanitární krize historických rozměrů, odhady obětí se šplhají až ke dvěma stům tisícům. Tak vypadá situace na Haiti necelý týden po zemětřesení, které zpustošilo velkou část chudé karibské země. O život přišly desetitisíce lidí. Odhady celkového počtu obětí se pohybují mezi 100 až 200 tisíci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pacienti Lékařů bez hranic

Pacienti Lékařů bez hranic | Foto: Julie Remy, Lékaři bez hranic

Pomoc k lidem pořád přichází pomaleji, než je potřeba a Mezinárodní výbor Červeného kříž dnes varoval, že v postižených oblastech přibývá případů násilí a rabování. Podle OSN mají na bezpečnost dohlížet jak mírové sbory, tak tisíce amerických vojáků.

"Lidé jsou vyhladovělí a nedostává se jim pitné vody. Rabuje se už i za bílého dne a často dochází k přestřelkám s místní policii. Když jsem dnes procházel centrem, došlo tam ke střelbě - policie začala pálit do vzduchu, aby rozehnala rabující lidi," informoval přímo z místa zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Haiti se množí případy rabování a násilí. Jak se daří přežívat lidem na ulicích rozbořeného hlavního města? Reportáž z Port-au-Prince přinesl v Ozvěnách dne zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Pavel Polák.

Místním úřadům se podle něj nedaří udržovat v ulicích pořádek. "V ulicích měst jsou kromě haitské policie vidět také vojáci v modrých přilbách. Nejsou tam ale vidět američtí vojáci - ti jsou jen na letišti v Port-au-Prince," přiblížil.

Ještě více než přítomnost vojáků a policistů v ulicích, je podle něj důležitější rychlá distribuce humanitární pomoci. "Která tu sice je, ale rozhodně není rychlá a rozhodně se nedostává ke všem," dodal.

Lidé jsou podle něj zoufalí a k rabování jsou nuceni okolnostmi. Potvrdili mu to ve dvou utečeneckých táborech - uvedli, že se k nim nedostává žádná voda, jídlo ani léky.

"Je to paradoxní, protože na letištní ploše v Port-au-Prince přistává jedno letadlo za druhým s humanitární pomocí. Problém dostat materiál, který se kupí na letišti, do ulic se ale stále nedaří," přiblížil přímo z Port-au-Prince zvláštní zpravodaj ČRo Pavel Polák.

EU uvolní na pomoc Haiti 429 milionů eur

Koordinaci kroků na pomoc Haiti se dnes v Bruselu věnovala mimořádná ministerská schůzka Evropské unie. Sedmadvacítka přislíbila na bezprostřední humanitární pomoc a následnou rekonstrukci zemětřesením zničeného Haiti 429 milionů eur.

"Evropská komise na dnešním mimořádném zasedání Rady ministrů ohlásila, že je připravená uvolnit na bezprostřední pomoc 30 milionů eur, následně pak 107 milionů eur. A sčítaly se tam i závazky jednotlivých členských států a dohromady se sečetlo dalších 92 milionů eur," přiblížila náměstkyně ministra zahraničí Helena Bambasová, která zastupovala Českou republiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupci EU se dohodli na uvolnění 429 milionů eur pro okamžitou pomoc i následnou rekonstrukci Haiti. Podrobnosti přiblížil v pořadu Stalo se dnes zpravodaj ČRo v Bruselu Pavel Novák.

Jak doplnil zpravodaj ČRo v Bruselu Pavel Novák na dlouhodobou pomoc slibuje EU Haiti 200 milionů eur. "Ale s tou už se vlastně počítá, protože od roku 2008 do roku 2018 je pro Haiti v Evropském rozvojovém fondu vyčleněno 290 milionů eur. K těm možná členské země přidají další peníze. Dnes se sliby trochu váhaly, protože chtějí konkrétně vědět, na co se mají peníze použít," vysvětlil.

Podle Bambasové jsou nyní na Haiti nejpotřebnější potraviny, voda, léky, medicínské kapacity a přístřeší a hygienické prostředky. "Čili v tuto chvíli většina členských států a Evropská komise posílá peníze agencím OSN, které jsou na místě, a které mají možnost ty chybějící věci opatřit," přiblížila náměstkyně.

Za jeden z hlavních problémů označila také distribuci humanitární pomoci. "To je jedna z hlavních výzev této humanitární katastrofy. Narozdíl od některých předchozích, kdy obvykle v prvních dnech po zemětřesení je to samotný postižený stát, který mobilizuje své kapacity a snaží se něco dělat pro postižené lidi. To se na Haiti vůbec nestalo. Ten stát se totálně zhroutil," uvedla.

EU se domluvila na koordinaci

Sedmadvacítka se podle ní také domluvila, že koordinace spolupráci mezi členskými státy bude probíhat pod vedením baronky Ashtonové.

"Dostala také mandát k tomu, aby jednala s OSN a Spojenými státy o další koordinaci," dodala Helena Bambasová, náměstkyně ministra zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koordinaci kroků na pomoc Haiti se v Bruselu věnovala mimořádná ministerská schůzka EU. Závěry v Ozvěnách dne přiblížila náměstkyně ministra zahraničí Helena Bambusová.

Menší dárci, mezi které patří i Česká republika, by podle ní v současné chvíli měly pomoc soustředit na zasílání peněz agencím OSN, které jsou na místě "V další fázi jsme také připraveni poslat případně i materiální pomoc."

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

Přispět můžete i prostřednictvím dárcovských SMS a to ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI nebo DMS ADRA, na čísle 87777.

Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme