Čechům nehrozí chudoba. Bohatí však nejsou

Evropský statistický úřad Eurostat zveřejnil zprávu, podle níž má Česká republika v Evropské unii nejméně obyvatel, kterým hrozí chudoba. Tomuto riziku je vystaveno asi 9 procent lidí. Průměr Evropské unie je přitom 17 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za Českou republikou se na druhém místě umístily Slovensko a Nizozemsko s 11 procenty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Statistiku v Ozvěnách dne vysvětlil Profesor Martin Potůček z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Naopak nejvíce jsou chudobou ohroženi Lotyši, Rumuni a Bulhaři. Chudobu měří Eurostat několika ukazateli - například, zda mohou lidé vyjet na dovolenou, zda si mohou v zimě zatopit, nebo jestli si mohou koupit maso k obědu.

Absolutní srovnání by vyšlo jinak

Profesor Martin Potůček z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Ozvěnách dne řekl, že pokud bychom srovnávali absolutní výskyt chudoby, nebyla by na tom Česká republika nejlépe.

"Míra chudoby se týká jenom rozložení bohatších a chudších přímo u nás, v České republice. Jediné, co je společné, je ukazatel, který Eurostat uplatňuje, a ten se konstruuje tímto způsobem: vezme se rozložení pracovních příjmů v dané zemi a vyberou se nejčetnější příjmy, tedy ty, které se nejčastěji vyskytují," řekl Potůček a připomněl, že mediánové příjmy jsou výrazně nižší než průměrné příjmy.

"Za rok 2008 se hrubý mediánový příjem u nás počítal kolem 15 000 korun měsíčně. A z toho se vypočítá hranice chudoby pro danou zemi jako 60 procent jako hranice bídy," upozornil Potůček.

"Jde tady o to, že třeba člověk, který je podle této statistiky v České republice bohatý, by byl v Rakousku zařazen do kategorie chudých," poznamenal Potůček a znovu vysvětlil, že nejde o absolutní míru chudoby. Ta se ve světě představuje dva dolary na osobu a den.

Profesor Potůček také poukázal na statistiku výdělků Čechů ve srovnání s obyvateli jiných evropských zemí. "A pořád jsou u nás mzdy dvaapůlkrát až třikrát nižší než v Rakousku, Německu nebo Belgii." Ceny jsou přitom už srovnatelné.

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme