Výkonná rada ODS zrušila organizaci v Mostě

Místní stranické sdružení ODS v Mostě zaniká. Výkonná rada strany rozhodla o jeho zrušení. Diskusi o změně stanov vedení občanských demokratů zatím přerušilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

D. Vodrážka a M. Topolánek

D. Vodrážka a M. Topolánek | Zdroj: ČTK

Právě úpravami stanov a zrušením některých organizací, které disponovaly pochybnými členy, chce ODS bojovat s takzvanými "černými dušemi". Občanští demokraté se už na svém posledním listopadovém kongresu snažili dosáhnout změny stanov tak, aby účelové nabírání členů do regionálních organizací eliminovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji v ODS mluvili ve Stalo se dnes její 1. místopředseda David Vodrážka a politolog Pavel Šaradín

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka je dnešek důkazem toho, že strana tento problém řeší: "Slibujeme si od toho řešení nejenom v Mostě, ale i vyvolaných náborů v jiných městech, která s tím souvisela,"

Zahlazování sporů

Spory mezi pražskou ODS a vedením strany se snažili urovnat šéfové obou křídel. Primátor Pavel Bém a předseda občanských demokratů, Mirek Topolánek. Po schůzce úzkého stranického vedení a zástupců hlavního města se shodli na tom, že jejich spory prý uměle vyvolávají média.

Večer také zasedla Výkonná rada ODS, která měla mimo jiné řešit problém černých duší ve straně a nakonec rozhodla o zrušení stranické buňky v Mostě - právě kvůli pochybné členské základně.

Jednání se účastnil i první místopředseda strany David Vodrážka, který vyzýval Mirka Topolánka a Pavla Béma, aby na sebe neútočili přes média.

"Praha je region, který vždycky ve volbách získával hodně hlasů, a proto jsme začali u Prahy s jednáními ohledně volební kampaně, volební strategie. A budeme pokračovat s dalšími regiony," uvedl Vodrážka.

Úbytek preferencí

ODS řeší poměrně velký problém - úbytek preferencí. Podle interního volebního průzkumu by teď dostala ODS v Praze 26 procent hlasů. To je oproti 48 procentům z posledních voleb - velký propad. "Jedna z věcí je neustálé hašteření mezi Prahou a vedením ODS," řekl Vodrážka. Za druhou rovinu pak označil nutnost koordinace volební kampaně a jednotného vystupování.

Politolog Pavel Šaradín z katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, řekl, že konflikt mezi Topolánkem a mezi Mirkem Topolánkem a pražskou ODS - potažmo Pavlem Bémem je hluboký. "Myslím, že jedno prohlášení ho nesmaže."

"Lidé velmi citlivě vnímají jakékoli rozepře u jakékoli poltické strany, zkrátka hašteření nevzbuzuje důvěru. To se určitě mohlo podepsat i na konkurenci, kterou dne ODS v Praze má," upozornil Šaradín.

Milan Kopp, Zbyněk Zykmund, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme