Atentátník Agca doufá, že ,svůj příběh' prodá za miliony

Turecký atentátník, který se v roce v roce 1981 pokusil o atentát na papeže Jana Pavla II., se po téměř 30 letech ocitl na svobodě. Ihned po propuštění z věznice se Mehmet Ali Agca podrobil psychiatrickému vyšetření ve vojenské nemocnici v Ankaře. Poté, co byl uznán neschopným vojenské služby, je definitivně na svobodě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ali Mehmet Agca

Ali Mehmet Agca | Zdroj: ČTK

O Agcově duševním zdraví panují pochybnosti. Z vězení vypouštěl často velmi kuriózní prohlášení.

Například hlásal konec světa nebo se prohlásil za ,druhého Mesiáše' a oznámil, že má v úmyslu napsat ,dokonalou a pravdivou bibli'.

Nyní Agca doufá, že vydělá miliony za rozhovory a scénář ke svému životnímu příběhu. Stále totiž není jasné, kdo si u něho vraždu Jana Pavla II. objednal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu v pořadu Stalo se dnes hovořil komentátor Lidových novin Zbyněk Petráček

V minulosti Agca tvrdil, že si ho najala bulharská tajná služba, naposledy, že jednal s pomocí některých kardinálů. Navzdory atentátníkově nedůvěryhodnosti s ním už některá vydavatelství údajně uzavřela smlouvu.

Kdo za atentátem na papeže Jana Pavla II. skutečně stál, se nikdy nepodařilo zjistit.

"Podle obecně sdílené hypotézy hlavním organizátorem měla být sovětská rozvědka GRU a ve vedlejších rolích měla být bulharská tajná služba a tajná služba NDR Stasi - ty měly za úkol řekněme matení stop," připomněl v pořadu Stalo se dnes komentátor Lidových novin Zbyněk Petráček.

"Ale to všechno jsou věci, které se už nikdy nepodaří vysvětlit. Dílem i kvůli italským zákonům, které nepřipouštěly třeba vyšetřování věci, která už jednou byla uzavřena."

Klára Stejskalová, Marika Táborská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme