Právnická fakulta v Plzni propustí až čtvrtinu vyučujících

Asi 25 procent vyučujících chce kvůli úsporám a zkvalitnění výuky propustit vedení právnické fakulty v Plzni. Zavedlo i novou vyhlášku, která upravuje pravidla pro státnice u magisterského studia. Určuje například to, kdo může v komisi sedět a jak budou studenti ke zkoušce rozvrženi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Marián Vojtek

Podle nových pravidel se má plně postupovat od léta a částečně už teď v době zimních státnic, potvrdil v rozhovoru pro Rádio Česko děkan fakulty Jiří Pospíšil. Cílem vyhlášky je podle něj zcela transparentní průběh státních zkoušek:

"Proto podobu státních komisí losujeme a též losem přidělujeme studenty k jednotlivým státním zkouškovým komisím. Vedle toho máme zcela standardní kvalitu srovnatelnou s jinými právnickými fakultami, to lze dosáhnout tím, že u našich státních zkoušek jsou experti z jiných právnických fakult."

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s děkanem právnické fakulty v Plzni Jiřím Pospíšilem

O krocích nového vedení fakulty Pospíšil informoval i poslance ze školského výboru sněmovny. Upřesnil, že kromě vyhlášky o státních zkouškách jde o ustavení nové vědecké rady a změnu ve struktuře školy, včetně zrušení tří kateder. Jako klíčový bod děkan zmínil redukci počtu vyučujících.

"Počítáme s tím, že asi 25 procent vyučujících z naší školy propustíme. Všechny tyto změny povedou k tomu, co po nás chce akreditační komise, to znamená nastavení takových podmínek na právnické fakultě, aby vše bylo jasné, transparentní a nebyly pochyby o tom, jak právnická fakulta funguje," doplnil Pospíšil.

Úspory i vyšší kvalita výuky

Škola podle něj musí propouštět kvůli tomu, že se jí letos o 15 milionů sníží rozpočet. Minulé vedení se totiž nezabývalo věcmi, jako jsou grantové financování či publikační činnost, a proto má fakulta z jiných zdrojů méně peněz než jiné právnické fakulty, vysvětlil Pospíšil. Propouštění by se ale mělo projevit i na vyšší kvalitě výuky:

"Propustíme ty pedagogy, kteří se buď věnují výuce na naší fakultě velmi externě, nebo naopak jejich kvalita není taková, jako bychom si představovali. Necháme kvalitní interní pedagogy a externisty, kteří mají výraznou přidanou hodnotu, protože jsou například jediní specialisté na určitou oblast v České republice. Počítáme i s tím, že přijmeme i přes propouštění několik vybraných expertů."

Kroky nového vedení prý mají podporu u studentů v akademickém senátu fakulty. "Podporují reformní kroky, které mají vést k tomu, že škola bude zachráněna a v létě akreditační komise uzná, že reformy proběhly a škola je zcela standardní," podotkl v rozhovoru pro Rádio Česko exministr školství za ODS a současný děkan právnické fakulty v Plzni.

Martin Hromádka, Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme