Řecko čeká kritika za statistiky o rozpočtovém schodku

Řecko i nadále poutá pozornost politiků i trhů. Dnes se problémy zadlužené země budou zabývat ministři financí Evropské unie. Někteří z nich přitom už včera naznačili, že se Atény na pomoc Bruselu nemohou spoléhat. I přesto je ale jasné, že Evropa v případě potřeby Řecku pomůže. Už jen proto, že by krize Řecka mohla destabilizovat eurozónu i celou unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akropolis, Atény

Akropolis, Atény | Foto: Fotobanka stock.xchng, Vangelis Thomaidis

Analytik makléřské společnosti X Trade Brokers Jaroslav Brychta ale upozorňuje na to, že pokud Evropa Řecku nepomůže, tak mu hrozí velké problémy a možná i státní bankrot: "Já si nemyslím, že současný návrh rozpočtu je pro Řecko dobrý. Řecko počítá s výrazným nárůstem příjmů, naopak na straně výdajů je poměrně opatrné, takže problémy ještě můžou přijít, obzvlášť v tomto roce, kdy Řecko bude muset refinancovat svůj dluh v objemu 50 miliard euro, což je velká částka."

Přehrát

00:00 / 00:00

O současné situaci Řecka mluvil na Rádiu Česko analytik makléřské společnosti X Trade Brokers Jaroslav Brychta.

Navíc ani trhy nevnímají plán Řecka pozitivně: "Úrokové sazby na dluhopisy jsou vysoké, takže Řecko už v tomto roce může mít poměrně vysoké problémy s tím, aby ustálo svůj dluh," dodává Brychta.

Analytici banky UBS tvrdí, že problémy Řecka oslabí společnou evropskou měnu. S tím souhlasí i analytik makléřské společnosti X Trade Brokers: "Problémy Řecka jsou velmi negativní zprávou pro euro. Mohli jsme to vidět už v minulém měsíci, kdy problémy Řecka začaly gradovat a evropská měna oslabovala. V případě, že se problémy budou dál zhoršovat, tak euro na tuhle zprávu může reagovat negativně."

Řecko má problémy se statistickými daty

Kritika ale nečeká Řecko jen kvůli vysokému rozpočtu. Evropská unie považuje za nevyhovující také řecké zpracování statistických dat. Není to totiž zdaleka poprvé, co se řecké statistiky veřejných financí zdají nevěrohodné.

Řecká vláda loni na podzim zvýšila odhad schodku státního rozpočtu na trojnásobek oproti jarnímu předpokladu. Téměř 13 procent HDP bylo nemilým překvapením.

Evropský statistický úřad se pod takové odhady odmítl podepsat. Není totiž jisté, jestli jsou už tak hrozivá čísla konečná.

Ekonomický expert České spořitelny Petr Zahradník proto očekává tvrdý nátlak na zástupce Řecka. "Evropská komise v minulých pohrozila Řecku tím, že se bude snažit zesílit jeho povinnost jak v rámci eurozóny, tak v rámci plnění paktu stability a růstu. Toto bude právě nejdůležitější jednorázový bod zasedání rady Ecofin," připomněl Zahradník.

Zpráva Evropské komise vytkla řeckému statistickému úřadu špatnou metodiku sběru dat a také nejasnosti v zodpovědnosti za předávání informací o stavu financí. Nelíbí se jí také, že statistický úřad není zcela nezávislý na vládě.

Řecko má dostat doporučení, jak neutěšený stav své statistiky zlepšit. Do poloviny února by měly Atény nahlásit, jaké kroky k nápravě přijaly.

Pavel Novák, Martin Hromádka, Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme