Slovenský kandidát na eurokomisaře musel vysvětlovat svůj postoj k Romům

Horké chvilky prožil slovenský kandidát na eurokomisaře Maroš Šefčovič při slyšení v Evropském parlamentu. Poslancům totiž musel vysvětlovat svůj postoj k romské menšině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maroš Šefčovič při slyšení v EP

Maroš Šefčovič při slyšení v EP | Foto: AFP

Konzervativní maďarský poslanec József Szájer ještě před slyšením kritizoval Šefčoviče za jeho údajný pět let starý výrok o tom, že Romové zneužívají slovenský sociální systém.

Při slyšení zazněla od poslanců otázka na postoj Maroše Šefčoviče k Romům dvakrát. V obou případech od členů největší lidovecké frakce v Evropském parlamentu.

Kandidát na eurokomisaře se hájil, že několik jeho slov bylo vytržených z kontextu a nechtěl nikoho ranit. Prohlásil, že mu je líto, pokud někoho urazil, a že věta, kterou měl na jedné konferenci pronést, nereprezentuje jeho postoje.

Otázku zapojení romské menšiny do společnosti považuje Šefčovič za důležitou pro Evropu. Poslance žádal, aby uvážili jeho dosavadní zkušenosti a také dobré reference na jeho práci od romských organizací.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme