Obyvatelstvo České republiky bude v průměru dále stárnout

Jak bude vypadat složení obyvatelstva České republiky za půl století? Jaká bude porodnost, úmrtnost, kolika let se v průměru dožijeme? A jaké budou rozdíly mezi jednotlivými kraji? Na to odpovídá takzvaná ,Projekce obyvatelstva v krajích a oblastech České republiky do roku 2065', kterou vydává Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Studie je důležitá například pro rozhodování o reformě důchodového systému, ale také pro úvahy o tom, kolik a kde stavět škol nebo naopak domovů důchodců.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předpokládaném vývoji složení obyvatelstva České republiky za 55 let mluvila na Radiožurnálu demografka Terezie Štyglerová z Českého statistického úřadu.

"Výsledky jsou využitelné nejen ve veřejné sféře, ale i v soukromém sektoru. Změnám ve složení obyvatelstva totiž bude třeba přizpůsobit celou nabídku zboží a služeb," říká demografka Terezie Štyglerová z Českého statistického úřadu.

Důchodová reforma je nutná

V příštích šedesáti letech se délka života Čechů významně prodlouží a to až o dvanáct let. V roce 2065 se totiž muži v Praze budou dožívat v průměru 88 let a ženy téměř 92 let.

Tento trend podle odborníka na penzijní reformu Vladimíra Bezděka jasně ukazuje, že lidé budou muset odcházet stále později do důchodu:

Přehrát

00:00 / 00:00

O demografickém vývoji české společnosti mluvila na Rádiu Česko demografka Michaela Němečková.

"Řekl bych, že je to přirozený důsledek toho, že v čase roste takzvaná naděje na dožití. Lidé se dožívají vyššího a vyššího věku. Proto musí být logicky zvýšena hranice odchodu do důchodu."

V souvislosti s důchodovým systémem a potřebou jeho reformy se stále častěji objevují varování, že se blíží doba, kdy bude více důchodců, než lidí v produktivním věku. S tím ale demografové nesouhlasí:

"Nezpochybnitelné je to, že počet seniorů velmi výrazně v následujících letech poroste. Naopak ekonomicky aktivních lidí bude ubývat a poměr obou složek obyvatelstva se tak bude sbližovat. O vyrovnání poměru ekonomicky aktivního a neaktivního obyvatelstva lze ale hovořit jen tehdy, když jsou do skupiny ekonomicky neaktivních obyvatel započítávány i děti. Tato situace by mohla nastat v polovině století," vysvětluje Štyglerová.

Kraje se liší

V České republice je nyní průměrný věk dožití u mužů 74 let a u žen 80 let. Mění se ale podle krajů.

"Obecně nižšího věku se dožívají lidé na severozápadě republiky a na severní Moravě. Naopak nejpříznivější podmínky panují v tomto ohledu na Vysočině, v Královéhradeckém kraji a v Praze," uvádí demografka Terezie Štyglerová z Českého statistického úřadu.

"Úroveň úmrtnosti totiž nesouvisí jen s kvalitou životního prostředí. Důležitá je spíše dostupnost rychlé a kvalitní lékařské péče. Dále zde hraje roli struktura obyvatelstva podle věku, rodinného stavu a vzdělání. V tomto smyslu má Praha nezbytné předpoklady pro vysokou úroveň naděje na dožití, kterou také zaznamenává," doplňuje demografka Michaela Němečková.

Podobné rozdíly jsou i v porodnosti nebo ve věku prvorodiček. "Obecně nejsilnější generací tohoto století budou děti narozené v roce 2008, což je dáno produktivním věkem silných generací 70. let minulého století. Více dětí se již rodit nebude," dodává demografka.

Jitka Hanžlová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme